Рішення Росії напасти на Україну перевернуло світ з ніг на голову - президентка Угорщини

Президентка Угорщини Каталін Новак засудила "божевільне рішення Росії напасти на Україну" та наголосила на необхідності покарання усіх причетних до воєнних злочинів в Україні. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Новак заявила у виступі на саміті Ради Європи у Рейк’явіку.

"На європейському континенті йде жорстока війна, мирний спосіб нашого життя перебуває під атакою. Божевільне рішення Росії напасти на Україну, безпосереднього сусіда Угорщини, перевернуло наш світ з ніг на голову. Тому ми повинні зайняти єдину і тверду позицію: збройна атака і агресія проти суверенної держави є неприйнятними. Воєнні злочини мають бути розслідувані, воєнні злочинці повинні постати перед судом", - сказала вона.

Президентка Угорщина наголосила на необхідності досягнення "справедливого миру" –"коли будуть дотримані всі умови справедливого миру, не лише припинення вогню, а й справжній довготривалий мир, який супроводжуватиметься примиренням".

Читайте також: Угорщина збільшила термін транзиту українських товарів

Як повідомляв Укрінформ, на саміті Ради Європи у Рейк’явіку 43 країни і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією РФ.

Реєстр збитків створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

Він отримує та обробляє інформацію про вимоги по відшкодуванню збитків та докази, є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, який буде створено окремим міжнародним договором у співпраці з Україною. Далі буде створено Комісію з розгляду претензій та Компенсаційний фонд.

Будь-яка держава-член або спостерігач Ради Європи та Європейського Союзу, а також будь-яка інша держава, яка проголосувала за резолюцію ГА ООН від 14 листопада 2022 р. може приєднатися до Реєстру.