Чехія експортувала до України військової техніки на майже два мільярди доларів

З початку війни Чехія експортувала в Україну військової техніки на 1,9 млрд доларів.

Про це повідомила міністр оборони республіки Яна Чернохова в середу за результатами зустрічі з представниками оборонної промисловості, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу чеського оборонного відомства.

«Експорт чеської військової техніки в Україну становить (цього року) понад 47 мільярдів крон», - поінформувала міністр. Для порівняння вона навела цифру експорту за весь минулий рік - 14 мільярдів крон.

Читайте також: Чехія, Швеція та Фінляндія допоможуть відновлювати Луганщину – Гайдай

Зокрема, чеська держава передала Києву військових матеріалів на 4,2 мільярда крон.

За словами Чернохової, 5 жовтня уряд схвалив подальшу допомогу Україні. Вона не стала уточнювати деталі, зауваживши лише, що йдеться про «важку техніку, короткоствольну та довгоствольну вогнепальну зброю та боєприпаси».

Наразі Чехія входить в топ-5 найбільших постачальників зброї для України. Першу зустріч глави МО з виробниками з метою надати допомогу ЗСУ відбулася вже 26 лютого, на 3 день війни, тоді ж було схвалено перший пакет допомоги. Завдяки в тому числі й чеським озброєнням, «російська армія переживає одну поразку за іншою».

Читайте також: Чехія закликала своїх громадян негайно покинути росію

Війна в Україні, за словами Чернохової, поверне її країну в коло найбільших виробників зброї, якою вона була в 1920-30 роках. 90% всієї продукції чеського ВПК іде за кордон.

Судячи з поширених у соцмережах фотографій і відео, а також із заяв української сторони, можна зробити висновок, що з Чехії передавала Україні, серед іншого, танки, гелікоптери, гармати та ракетні установки.

Читайте також: Чехія не зменшить підтримку України і не визнає «псевдореферендумів»

Як повідомляв Укрінформ, Посольство України в ЧР з перших же днів агресії відкрило рахунок для збору коштів на зброю (єдине серед усіх українських диппредставництв) і зібрало таким чином близько 1,3 мільярда крон, на які було закуплено необхідне. У рамках нещодавньої акції «Подарунок для путіна» було зібрано понад 220 мільйонів крон, на які буде придбано танк для ЗСУ.