Командування ЗСУ звернулося до російських солдатів: у вас є шанс вижити і повернутися додому

Відео

російські військовослужбовці можуть на законних підставах відмовитися від участі у війні з Україною або ж здатися в полон, що гарантує їм звернення відповідно до Женевських конвенцій, а також медичну допомогу, юридичну допомогу від міжнародних організацій.

Про це йдеться у зверненні Командування Збройних сил України, яке у Телеграмі опублікував Стратком ЗСУ, передає Укрінформ.

"Військовослужбовці російської федерації, керівництво вашої країни кинуло вас у безглузду, злочинну та несправедливу війну проти України, яка ніколи не загрожувала російській федерації. У цій війні у вас немає жодних шансів перемогти. Ви це вже побачили за останні півроку. Проте, у вас є шанс залишитися в живих і з гідністю повернутися додому. Ми пропонуємо два варіанти. Перший: у складі підрозділів відмовитися від участі у "спеціальній воєнній операції", зіславшись на некомпетентність командування, відсутність необхідного забезпечення, несправну техніку, зростання захворювань, відсутність ротацій протягом тривалого часу. Друге: здатися в полон Збройним силам України, попередньо обговоривши умови здачі з уповноваженим представниками українського командування”, - йдеться у зверненні.

Читайте також: Мобілізація у рф поповнить її армію «гарматним м’ясом» – генерал Забродський

Особливо наголошується, що українська сторона гарантує дотримання Женевських конвенцій щодо військовополонених. російським військовим, які здалися в полон, гарантується триразове харчування, медичне обслуговування та юридичне обслуговування з боку міжнародних організацій.

Окрім того, гарантується зв'язок із рідними через Червоний Хрест та швидка можливість обміну на українських військовослужбовців, які перебувають у полоні в росії.

Читайте також: Засекречений пункт указу путіна дозволяє призвати мільйон осіб – ЗМІ

У зверненні йдеться, що всі російські військові, які добровільно здалися в полон, будуть оформлені як ті, що потрапили в полон у бою, що дасть змогу зберегти всі належні для російських військовослужбовців пільги і виплати і захистити від переслідування російських спецслужб.

Як повідомляв Укрінформ, з 24 лютого до 22 вересня 2022 року Збройні сили України ліквідували 55 510 російських окупантів.