На Херсонщині росіяни роздають як «гуманітарку» прострочені продукти та ліки

На території тимчасово захопленої Херсонської області російські загарбники роздають місцевим жителям як гуманітарну допомогу продукти 5-річної давнини та ліки, в яких сплив термін придатності.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

За її словами, на Херсонщині наростає гуманітарна криза.

"У жителів області немає можливості виїхати на підконтрольну Україні територію та майже обмежена можливість пересування по області. Окупанти не пропускають волонтерів з гуманітарною допомогою та грабують гуманітарні вантажі", - заявила Денісова.

Читайте також: Зведення ОВА: масовані обстріли на Херсонщині, Луганщині та Донеччині

З посиланням на мера Херсона Ігоря Колихаєва вона повідомила, що в місті "медикаменти закінчаться за два тижні, вже немає розчинів для крапельниць, обмаль ліків від серцево-судинних захворювань, не вистачає кисню. Значна потреба в лікарських засобах існує в усіх районах Херсонщини без винятку".

За словами даними Денісової, "в області залишається близько 500 тисяч осіб. До початку війни було близько мільйона жителів".

Читайте також: Так виглядає Маріуполь - жахливі умови, в яких виживають його мешканці

Крім того, "у перші дні захоплення південного регіону окупанти розграбували велику кількість продовольчих мереж та аптек. Українські товари вивезли до Криму та росії", - заявила омбудсман.

Як підкреслила Денісова, "як гуманітарку росіяни роздають продукти 5-річної давнини та ліки, в яких сплив термін придатності. При цьому в обмін на них вимагають паспортні дані, списки пенсіонерів, соціальних працівників та просто людей, які проживають у тій чи іншій громаді".

Читайте також: Загарбники масово завозять хлор у Маріуполь, місто перетворюється на кладовище – радник мера

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, 25 квітня російські війська захопили будівлю міської ради Херсона. Міський голова Колихаєв заявив про відмову співпрацювати з "новою адміністрацією", призначеною російськими загарбниками.