Бомбардування, страти і тортури: в ООН є багато доказів воєнних злочинів рф

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) констатувало наявність численних доказів воєнних злочинів, скоєних російськими військами на території України.

Як передає Укрінформ, про це заявила у п'ятницю речниця УВКПЛ Равіна Шамдасані, повідомляє пресслужба ООН.

«Вони включають невибіркові обстріли та бомбардування населених пунктів, страти мирних жителів… 92,3% з того, що нам вдалося зафіксувати, вчинено на територіях, контрольованих урядом, тобто приписується російським збройним силам», - сказала вона.

Речниця УВКПЛ зазначила, що ООН зафіксувала під час війни 2343 випадки загибелі цивільного населення. «Ми дуже стурбовані тим, що буде далі», - додала Шамдасані.

Читайте також: Австрія допоможе Міжнародному кримінальному суду розслідувати воєнні злочини рф

За її словами, майже кожен мешканець Бучі, з яким розмовляли її колеги, розповів про смерть родича, сусіда чи незнайомця. «Ми знаємо, що ще багато потрібно зробити для розкриття того, що там сталося, і ми також знаємо, що Буча - це не поодинокий випадок», - зазначила Шамдасані, цитуючи Верховного комісара.

Вона наголосила, що справжня кількість загиблих набагато вища, ніж зафіксувала ООН, також з'ясовуються «масштаби страт цивільних осіб у районах, раніше окупованих російськими військами».

Читайте також: Представники ООН задокументували десятки страт цивільних у Бучі

«Необхідно забезпечити збереження доказів та гідне поводження з останками загиблих, психологічну та іншу допомогу жертвам та їхнім родичам», - зауважила речниця.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет засудила «ті жахіття», які чиняться проти цивільного населення України, підкресливши, що «міжнародне гуманітарне право не просто ігнорується, а, схоже, відкидається взагалі».

Російські збройні сили «невибірково обстрілюють і бомблять населені пункти, вбиваючи мирних жителів та руйнуючи лікарні, школи та іншу цивільну інфраструктуру – це дії, які можуть бути прирівняні до воєнних злочинів», ідеться в заяві Верховного комісара.

Читайте також: У Раді Європи створили групу експертів, яка допомагатиме Україні розслідувати воєнні злочини

24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.