Україні не варто розраховувати на протиракетні комплекси від партнерів - Міноборони

Україна повинна працювати над власною протиракетною програмою та не розраховувати на допомогу міжнародних партнерів, які не подарують потужні протиракетні комплекси, аби не дратувати росіян.

Як повідомляє Укрінформ, про це в ефірі «Свобода слова» на ICTV заявив міністр оборони України Олексій Резніков, відповідаючи на питання, чи є в України перспективи отримати комплекси протиракетної оборони.

«Якщо ми кажемо про протиракетну оборону, протиповітряну, вона передбачає величезну ракетну програму, яку треба робити свою. Ця програма в проєкті написана, вона спланована на 10 років, вона передбачає значні асигнування. Зараз вона проходить тестування в Апараті РНБО і потім буде затверджена, і далі уряд буде вже писати державну цільову програму. Це коли ми робимо своє. У нас є потужні українські підприємства з серйозним бекграундом такі як КБ Луч, КБ Південне. Ми спроможні робити своє. Але звісно сьогодні нам потрібні різного рівня захисту системи. Щось ми може отримаємо від наших партнерів, але мріяти про якісь великі дорогі потужні комплекси, - я пропоную, щоб не було тих ілюзій з двох причин. По-перше, ніхто нам їх не подарує, по-друге, саме це і буде головним резоном не провокувати росіян», - наголосив Резніков.

Читайте також: Україна захищена від російської авіації, але не ідеально – Глава Міноборони

Він висловив жаль з приводу того, що ідея Кремля розколоти єдність НАТО та Європи поки що спрацьовує, підтвердженням чого є призначення європейських політиків до наглядових рад «Газпрому» або згадана політика «не провокувати Росію».

Читайте також: Найближчі дні будуть вирішальними для стабілізації ситуації та деескалації - Макрон

Як повідомляв Укрінформ, 13 січня у Херсонській області поблизу адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом підрозділи протиповітряної оборони угруповання військ “Південь” провели тренування розрахунків зенітних ракетних комплексів 9А33 БМ3 “Оса-АКМ”. Зенітний ракетний комплекс 9А33 БМ3 “Оса-АКМ” призначений для прикриття сил і засобів у всіх видах бойових дій.