Кремль розраховує отримати в ОРДЛО додаткові 2% на виборах Держдуми - Арестович

Влада РФ проводить примусову паспортизацію в окупованих районах Донецької та Луганської областей, щоб отримати додаткові 2% голосів за партію "Єдина Росія" на виборах до Держдуми.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович, передає Укрінформ.

"610 тисяч паспортів за їхніми даними, вже роздано. За нашими - приблизно стільки ж. З огляду на те, що приблизно ще мільйон людей виїхали з окупованого Донбасу до Росії, то сумарно маємо два мільйони виборців, 2% виборців. А перед лицем загрози того, що "Єдина Росія", за оцінками деяких російських експертів, взагалі може не перемогти цього року, звичайно, 2% - це дуже вагома цифра. І вони хотіли б її "домалювати", - сказав Арестович.

За його словами, мета Кремля - ​​роздати в ОРДЛО до осені мільйон російських паспортів.

Читайте також: У МЗС назвали агітацію «єдиноросів» в окупованому Луганську кроком політичного відчаю

Коментуючи пропозицію, яку днями висловив депутат Держдуми РФ Андрій Козенко, - прирівняти прописку в ОРДЛО до російської, Арестович сказав: "Це грубе порушення міжнародного права. Більш того, це грубе порушення принципів переговорів, тому що відповідно до Копенгагенської конвенції, Віденської конвенції з переговорів сторони під час переговорів беруть на себе зобов'язання утримуватися від недружніх кроків один щодо одного".

При цьому він наголосив, що всі такі дії Кремля фіксуються українською стороною.

"Це доноситься до міжнародних організацій і стає аргументом для підтримки або посилення санкцій. Уся міжнародна спільнота прекрасно розуміє, що робить Росія, і яку політику вона будує", - резюмував Арестович.

Читайте також: Паспортизація на сході демонструє, що РФ не збирається завершувати конфлікт - Мінреінтеграції

Нагадаємо, вибори депутатів Державної думи Федеральних зборів РФ VIII скликання мають відбутися 17-19 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, віцепрезидент ПАРЄ народний депутат України Олександр Мережко висловив думку, що міжнародна спільнота не повинна визнавати вибори до Держдуми Росії, які з порушенням міжнародного права пройдуть і на тимчасово окупованих українських територіях.