Рада зробила ще один крок до переведення армії на стандарти НАТО

Верховна Рада прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів".

За відповідний законопроект у першому читанні проголосували 236 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту документа, НАТО розглядає стандартизацію як один із ключових факторів, який сприяє досягненню, підтриманню та удосконаленню взаємосумісності між військами/силами НАТО та країнами-партнерами, зміцнює оборонні спроможності Альянсу та посилює його боєздатність та ефективність.

“Політикою НАТО із стандартизації визначено, що всі союзники забезпечуватимуть ефективну здатність їх збройних сил діяти разом, у тому числі, шляхом впровадження узгоджених стандартів/процедур НАТО. При цьому країнам-партнерам наполегливо рекомендується застосовувати Політику НАТО із стандартизації”, - йдеться в пояснювальній записці .

Законопроектом пропонується внести зміни до закону “Про оборону України”, доповнивши її такими поняттями, як “військовий стандарт”, “стандарт НАТО”, “стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО” тощо. Крім того, передбачені зміни до закону України “Про стандартизацію”.

Читайте також: Армія за стандартами НАТО: закон пройшов перше читання в Раді

Очікується, що після ухвалення закону щодо військових стандартів Міноборони отримає повноваження щодо забезпечення нормативно-правового регулювання у сфері військової стандартизації та визначення органу військової стандартизації. Основна функція такого органу полягатиме в розробленні, прийнятті, скасуванні, відновленні дії, розповсюдженні та застосуванні військових стандартів, у тому числі тих, які прийматимуться на основі стандартів НАТО.