"Готельні номери" військових не підлягатимуть приватизації - Порошенко

Президент Петро Порошенко наполягає на чіткому розмежуванні службового і власного житла військовослужбовців та доручив розробити фінансовий механізм із забезпечення військових, які прослужили більше 25 років, власним житлом.

Про це він заявив під час наради з питань стану реалізації програми будівництва житла для військовослужбовців на Львівщині.

“Наголошую, що всі ці квартири – або гуртожитки, або студії, або ми можемо їх назвати навіть готельні номери, щоб вони точно не підлягали приватизації і були службовим житлом на території частин, побудовані без врахування видатків на мережі, на землю, економлячи кожну копійку. Це буде службове житло, і будь-який військовослужбовець, який приїжджає до складу бригади, буде мати можливість розташуватися в комфортних житлових умовах”, - зазначив Президент під час огляду новозбудованого гуртожитку нового типу для військовослужбовців.

Глава держави зауважив, що також передбачено поліпшення житлових умов для офіцерів, і є пропозиції щодо вирішення питань соціального захисту військовослужбовців у отриманні власного житла.

“Вважаю ненормальним, коли лише 5-10% тих, хто має право на житло, отримують житло у власність. 90% звільняються з армії, не отримавши нічого”, - сказав він.

Президент закликав міністра оборони спільно опрацювати питання з військовими, парламентаріями та волонтерами та представити пропозиції щодо чіткого розмежування службового і особистого житла.

«Внести мені пропозицію щодо відповідного чіткого розмежування – службове житло на території частини не підлягає приватизації і служить для забезпечення житлових умов військовослужбовців. Для чого? Щоб в умовах тривоги, в умовах нападу боєздатність частини була забезпечена за найкоротший проміжок часу. Це буде неможливо, коли в будинках на території частини проживають люди, які до армії не мають жодного відношення... Або перекуплені, або перепродані, або вкрадені (службові квартири – ред.)”, - наголосив Порошенко.

Читайте також: Порошенко оглянув нові гуртожитки для військових - це вже не казарми

Водночас він підкреслив, що потрібно захистити військовослужбовців-офіцерів.

“Якщо він, офіцер, прослужив 25 років в армії, сума фінансової компенсації має бути достатньою для того, щоб людина могла себе забезпечити, з урахуванням можливого іпотечного кредитування, застави, житлом там, де він вважає за потрібне”, - зазначив Президент.

Водночас Глава держави додав, що ціни по Україні на житло суттєво відрізняються, тому потрібно напрацювати відповідний фінансовий механізм.