Адвокат назвав головного союзника у справі Сущенка

Адвокат назвав головного союзника у справі Сущенка

Укрінформ
Адвокат незаконно ув’язненого в РФ власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка шукає варіанти обміну.

Вже зрозуміло, що ані знімати надумані звинувачення, ані відпускати журналіста Москва не збирається. Водночас РФ досі не відповіла на жодне з питань, що викликав у світової спільноти незаконний арешт журналіста, одностайно розцінений дипломатами і правозахисниками як грубе порушення міжнародного права.

ФСБ завзято імітує "слідчі дії" з "українським шпигуном", а світова преса не сумнівається, що РФ використовує "справу Сущенка" як наочну демонстрацію того, що путінський режим міркуваннями здорового глузду не зупинити.

Інформацію про попередній розвиток подій читайте тут.

Адвокат назвав головного союзника у справі Сущенка

 11.11.2016 16:59

Головним союзником у боротьбі за звільнення неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка є Франція, при МЗС якої він був акредитований.

Таку думку висловив адвокат українця Марк Фейгін у коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Говоритимемо прямо. На сьогодні у боротьбі за звільнення Сущенка головний наш союзник - Париж. І не лише тому, що Роман був там акредитований. Справа ще і в тому, що в США період між виборами і інавгурацією традиційно характеризується деякою невизначеністю», - вважає Фейгін.

Він також нагадав, що 23 квітня 2017 року відбудуться президентські вибори у Франції. «Поки що апеляція до Франції в нашій справі – найбільш вірний вектор. Але до дня президентських виборів (якщо справа Сущенка затягнеться до того часу) у французькій політиці, звичайно, також наростатиме деяка невизначеність. З іншого боку ми повинні постаратися, щоб тема Сущенка стала однією із складових частин у ході виборчої кампанії у Франції», - сказав адвокат.

Справа Сущенка: адвокат сподівається на допомогу української діаспори в Парижі

11.11.2016 15:43

Адвокат неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка планує задіяти в переговорах у Парижі дружину журналіста, а також сподівається на допомогу української діаспори.

Про це Марк Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"У зустрічах і переговорах у Парижі братиме участь дружина мого підзахисного Анжеліка Сущенко. Також я знаю, що у Франції є дуже згуртована й активна українська діаспора. Сподіваюся на контакт і співпрацю з нею", - сказав Фейгін.

Еро і Лавров могли обговорювати "справу Сущенка" ще 6 жовтня - адвокат

11.11.2016 15:31

За інформацією адвоката Марка Фейгіна, який захищає неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, ця справа знаходиться на постійному контролі в МЗС Франції.

Про це адвокат повідомив кореспондента Укрінформу.

"Я вже давно звернувся до французького МЗС з проханням узяти на контроль арешт офіційно акредитованого в Парижі журналіста Сущенка. За моєю інформацією, цей запит було передано главі зовнішньополітичного відомства Жан-Марку Еро. Більше того, начебто, ця ситуація безпосередньо обговорювалася на переговорах з Лавровим 6 жовтня в Москві", - сказав Фейгін.

На його думку, "справа Сущенка" є секторальним питанням у російсько-французьких взаємовідносинах, а також на переговорах у нормандському форматі: «Роман Сущенко не чужий для французької дипломатії. Вона не може від нього дистанціюватися, оскільки професійний журналіст-міжнародник з акредитацією МЗС - це важливий елемент міждержавних відносин. У світі взагалі і в Європі особливо до цього ставляться дуже серйозно", - резюмував адвокат.

Євродепутати звернулись до Могеріні за допомогою у справі Сущенка

11.11.2016 10:39

Група євродепутатів звернулася до високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні з проханням посприяти вирішенню справи незаконно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Текст листа, датованого 7 листопада 2016 року, опублікував у своєму Twitter адвокат Марк Фейгін.

«Ми, члени Європейського парламенту та члени групи ЄС «Друзі України в ЄС», закликаємо до звільнення Романа Сущенка і просимо Вас, Високого представника Європейського Союзу, закликати до його звільнення і вимагати від Росії поважати права українських громадян», - йдеться в листі. 

У листі, підписаному євродепутатами Наталі Грізбек, Пятрасом Ауштрявічусом, Зімантасом Бальчітісом, Міхаелем Боні, Анною Марією Корацца Більдт, Марком Демесмакером, Анною Фотигою, Анною-Марією Гомес та Тунне Келамом, йдеться про те, що російська влада 30 вересня незаконно затримала на своїй території українського журналіста Романа Сущенка.

Посол Дюмон: Франція серйозно сприймає ситуацію з Сущенком

11.11.2016 07:05

Посол Французької Республіки в Україні Ізабель Дюмон заявляє, що її країна серйозно сприймає ситуацію з арештом в Російській Федерації журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомляє УНІАН.

За її словами, у Франції дуже уважно стежать за ситуацією з Сущенко.

"Сущенко - журналіст, якого ми дуже добре знаємо... Він добре відомий в Парижі, оскільки він був акредитованим в Міністерстві закордонних справ і часто відвідував прес-конференції в міністерстві. Тому ми дуже уважно стежимо, активно", - сказала посол.

При цьому, як зазначила Дюмон, вона не може повідомити подробиці, але, за її словами, "можу говорити, що ми сприймаємо це серйозно".

Справа Сущенка: перед виїздом до Парижа Фейгін відвідає посольство Франції в РФ

10.11.2016 18:32

Марк Фейгін, який захищає неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, наступного тижня відвідає посольство Франції в Москві, де обговорить деталі ділової поїздки до Парижа.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Наступного тижня піду до Посольства Франції в Москві. Обговорюватимемо програму поїздки до Парижа у "справі Сущенка". Вже є попереднє коло осіб у різних структурах, у тому числі МЗС Франції, в Єлисейському палаці, з якими плануємо зустрітися. Але точно визначимося з персоналіями вже ближче до візиту", - сказав Фейгін.

Він пояснив, що можливість та деталі цієї поїздки обговорював під час його нещодавньої поїздки до Києва в якості адвоката Романа Сущенка. Фейгін підкреслив, що отримав всю необхідну допомогу в Міністерстві закордонних справ України.

Фейгін зібрався до Франції у справі Сущенка

10.11.2016 12:51

Марк Фейгін, який захищає неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, заявив, що 29 листопада - 3 грудня буде в Парижі з діловою поїздкою у "справі Сущенка".

Про це адвокат повідомив у Twitter.

"29 листопада я їду в Париж і пробуду там до суботи 3 грудня. Там разом з дружиною Романа Сущенка ми зустрічатимемося з офіційними особами", - сказав Фейгін.

Раніше він повідомляв, що під час перебування у Франції буде багато спілкування, переговорів, інформування французької сторони про "справу Сущенка", про те, що акредитований при французькому МЗС журналіст має бути звільнений. 

"В майбутньому ми робимо упор на переговори у "нормандському форматі". Тут дуже важливо, що Президент України на Берлінському саміті вже порушував питання про українських політв'язнів, у тому числі про останного з них - Романа Сущенка", - резюмував адвокат. 

Перед затриманням Сущенка його мати не спала дві ночі

08.11.2016 15:16

Напередодні і в день затримання власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в Москві його батьки, хоч і не знали про арешт, мали важкі передчуття.

Про це вони розповіли в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

"Єдине, що я відчувала з п'ятниці на суботу (затримання відбулося ввечері в п'ятницю, 30 вересня - ред.), з суботи на неділю, незрозумілу напругу. Дві ночі не спала. Та навіть подумати не могла, що з моєю дитиною могло статися таке горе. Списала на безсоння, на вік свій", - розповіла мама Романа Сущенка Валентина Іванівна.

Тато Романа Сущенка Володимир Полікарпович розповів, що у ніч з 30 вересня на 1 жовтня також мав важке відчуття, постійне серцебиття, враження, що серцевий м'яз постійно скорочується. "Поділився з дружиною - але так само нічого не підозрював", - розповів він.

Звістку про затримання батьки отримали пізніше. "Лиш через добу, брат Романа, молодший наш син Руслан, зателефонував, запитав, чи ми вдома і сказав, що приїде. Він перший нам сказав - інформація вже розійшлася у ЗМІ. Він хотів убезпечити нас, зберегти наш нервово-психологічний стан, бо одна справа - почути від сина таке, інша - побачити по телевізору чи почути по радіо", - пояснили Сущенки.

У Мінську говоритимуть про обмін Сущенка - Фейгін

08.11.2016 12:50

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що представник України у гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко на переговорах у Мінську говоритиме і про можливості обміну Сущенка.

Про це адвокат написав у своєму Twitter.

«Ірина Геращенко у Мінську говоритиме й про можливості обміну журналіста Романа Сущенка», - повідомив Фейгін.

Справа Сущенка: Франція має негайно втрутитися в ситуацію - адвокат

07.11.2016 20:02

Адвокат неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін пояснив, як він збирається активізувати роботу у Франції, де офіційно акредитований його підопічний.

Про це адвокат розповів в ексклюзивному інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Ми плануємо активізувати роботу по справі Сущенка у Франції. Адже Роман Володимирович акредитований там при усіх відомствах. Тому Франція повинна негайно втрутитися в ситуацію і проявити свою позицію з цього приводу", - вважає Фейгін.

При цьому він нагадав, що у Франції розпочалися праймеріз (23 квітня 2017 року в країні відбудуться президентські вибори). «Ми маємо намір домагатися підтримки в Адміністрації нинішнього президента, загалом - від офіційних кіл країни», - резюмував адвокат.

Сущенко в СІЗО почав отримувати газети - адвокат

07.11.2016 18:43

Незаконно затриманий у Москві український журналіст Роман Сущенко в СІЗО почав отримувати російські газети.

Про це його адвокат Марк Фейгін розповів в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу після зустрічі в СІЗО "Лефортово" зі своїм підопічним.

«Щойно бачився з Сущенком в Лефортово. Передав йому побажання від близьких, друзів. Роман почуває себе добре. У нього колишній сусід по камері, хізбуттахріровець з Таджикистану. Незабаром Сущенка повинні перевести в іншу камеру, в цьому СІЗО періодично здійснюється така ротація. Роман Володимирович вже почав отримувати газети, російські. В цілому, йому там є чим зайнятися», - сказав Фейгін.

КремлеЗМІ готують фільм про "шпигунське кубло Укрінформ" - адвокат

02.11.2016 18:24

Російські спецслужби могли розробити спеціальний "фільм" з метою впливу на думку міжнародної спільноти у справі незаконно затриманого українського журналіста Романа Сущенка. 

Не виключено, що подібний відеозапис, на якому буде представлений "страшний шпигун Сущенко", а все інформагентство "Укрінформ" подано як шпигунське кубло, може появитися на пропагандистських російських телеканалах ближче до кінця нинішнього року. Таке припущення висловив на прес-конференції в Укрінформі адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Думаю, що ми маємо очікувати, можливо десь до кінця року, якогось сплеску, вкидання. І ви (українські ЗМІ – ред.) можете бути об'єктом прикладання зусиль. Правда, не дуже підходящим, тому що ви все ж таки незалежні, і дивитись на ці речі об'єктивно. Але, головним чином, для міжнародної суспільної думки буде вкинуто якийсь фільм, якийсь відеозапис. Напевно, на НТВ, чи там Russia Today, що у них там. І будуть розказувати, якого страшного шпигуна у обличчі Романа Сущенка спіймали. І що все агентство "Укрінформ" - це все суцільні шпигуни", - заявив Фейгін.

Адвокат підкреслив, що до такої кампанії російських спецслужб слід бути готовим. При цьому, в центрі цієї дискредитаційної операції може бути і сам Марк Фейгін: "Без сумніву об'єктом цієї кампанії буду і я - яка я нехороша людина, русофоб, жидобандерівець і так далі".

Він додав, що в Росії його вже самого починають звинувачувати у шпигунстві, називаючи "агентом Ленглі" (в Ленглі знаходиться штаб-квартира ЦРУ - ред.).

Фейгін попереджає: українським журналістам їхати до Росії небезпечно

02.11.2016 18:07

Адвокат незаконно затриманого у Москві власного кореспондента "Укрінформу" в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін переконаний, що українським журналістам наразі не варто їхати до Російської Федерації.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

"Я вважаю, що журналістам, які пишуть на політичні теми, усім українським журналістам, перебувати там небезпечно. Кожен цей ризик вирішує для себе", - сказав Фейгін.

Він висловив переконання, що якби Сущенко почув його заклики ще літом, то не поїхав би до РФ.

"Це не його вина, тому що він поводився як громадянин, він не порушував законів, він діяв так, як йому здавалося нормальним, бо війна десь далеко. Але у майбутньому це хороший приклад для інших, що так робити не можна, треба дочекатися якогось хоча б ясного і зрозумілого механізму взаємовідносин", - наголосив адвокат.

Адвокат припускає, що Франція може посприяти звільненню Сущенка

02.11.2016 17:13

Франція найбільше з усіх країн "нормандського формату" готова до діалогу з Москвою, тому може посприяти звільненню незаконно затриманого у Москві власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка.

Про це заявив адвокат Марк Фейгін на прес-конференції в Укрінформі.

"У частині прийняття принципового рішення ми, звичайно, будемо використовувати усі можливості. Франція - це дуже хороший випадок, тому що Сущенко Роман жив там 6 років, ніяким шпигунством там не займався, не був у нічому подібному помічений. І тому французьке керівництво, не дивлячись на певну політичну турбулентність, яка зараз там існує напередодні виборів президента, там є фігури, які могли б зацікавитися цим питанням", - сказав він.

Так, Фейгін розповів, що зв’язувався раніше з французьким посольством і просив у листі міністра закордонних справ Франції підняти на своєму рівні питання звільнення Сущенка. Однак, чи піднімалося це питання на переговорах з Росією, - невідомо.

"Тому наступним джерелом докладання наших зусиль буде Франція. Вона єдина із учасників Нормандського формату, а вона несе відповідальність за таких громадян як Роман Сущенко, які виявилися заручниками, найбільше готова до діалогу з Москвою", - наголосив адвокат.

ЗМІ можуть пустити в суд над Сущенком лише для протокольної зйомки

02.11.2016 17:12

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, не сумнівається в тому, що судовий процес над журналістом проходитиме в закритому режимі.

Таку точку зору він висловив на прес-конференції в Укрінформі.

«З правосуддям у Росії великі проблеми. Є ще та важлива річ, що суди ці будуть закритими. Він вже пройшов, цей перший суд з оскарженням арешту», - сказав Фейгін.

На його думку, журналістів допустять на засідання тільки для протокольної зйомки, а саме тоді, коли оголошуватимуться ввідна і результативна частини, як це було 28 жовтня.

«Коли туди допустили журналістів, і вони побачили Сущенка в акваріумі», - нагадав правозахисник.

Проте, наголосив адвокат, представники ЗМІ повинні тримати руку на пульсі щодо справи Сущенка. «Важливим є те, що Роман Цимбалюк (кореспондент УНІАН - ред.) не просто висвітлює процес, а взяв сумку (передачу в СІЗО - ред.), поніс і здав цю передачу. Це вселяє оптимізм, що журналістська спільнота не залишиться байдужою до долі Романа Володимировича Сущенка і вживе найефективніших заходів для його звільнення», - сказав Фейгін.

Сущенка в СІЗО можуть тримати до двох років - Фейгін

02.11.2016 16:55

Незаконно затриманого в Москві власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка можуть протримати в СІЗО до двох років.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін на прес-конференції в агентстві.

"Процес може затягнутися згідно з новим процесуальним кодексом. До двох років може бути термін попереднього слідства", - сказав Фейгін.

За його словами, на найближчому судовому засіданні може бути розглянуте продовження арешту власкора Укрінформу. "30 вересня на два місяці обрали термін ув'язнення під вартою, він закінчується 30 листопада. Відповідно, десь у проміжку 23-26 числа пройде засідання, яке продовжить термін утримання під вартою від 3 до 4 місяців", - припустив Фейгін.

Він зазначив, що на це засідання в Лефортовський суд уже можуть пустити журналістів, на оголошення вступної результативної частини постанови, яке обере запобіжний захід Сущенку. "Можливо, акредитувавшись заздалегідь, якимось українським журналістам є сенс приїхати. Але тільки тим, які виконають всі необхідні умови у тому числі, проконсультувавшись з МЗС України, заздалегідь оголосивши публічно про те, що вони їдуть, і бажано зв'язатися зі мною, щоб я заявив про ту кількість журналістів, які хочуть побувати на засіданні, подавши відповідне клопотання", - сказав правозахисник.

При цьому він упевнений, що ЗМІ на сам процес не пустять, оскільки на ньому буде розглядатися питання, що становлять державну таємницю.

Фейгін також повідомив: якщо суд залишить запобіжний захід для Сущенка колишнім, він буде подавати оскарження в Мосміськсуд, а це значить, що вже протягом 2-3 тижнів відбудеться наступне засідання щодо оскарження цього рішення. "У цьому проміжку часу може бути ще один суд, адже я подав одне з клопотань, щоб залучити фахівців з 53 статті (я як адвокат маю право для себе залучити фахівців, які мені будуть роз'яснювати призначення експертизи). Вони призначені там, а я в них не розбираюся", - сказав Фейгін.

Поки правозахиснику відмовили у задоволенні цього клопотання, пославшись на те, що такий фахівець повинен мати спеціальний допуск.

Водночас він не взявся давати прогноз щодо дати суду по суті: "За практикою і за термінами ми можемо мати справу від півроку до року попереднімього слідства, хоча сам слідчий каже, що це все затягнеться".

"Зрозуміло, питання принципове і перебуває в політичній площині, і вони можуть як прискорити, так і затягнути його, але це залежить не від сторони захисту,а багато в чому - від слідчого управління ФСБ", - сказав адвокат.

Фейгін назвав формати, в яких може йтися про звільнення Сущенка

02.11.2016 16:42

Адвокат незаконно затриманого у Москві власного кореспондента "Укрінформу" в Парижі Романа Сущенка Марк Фейгін не володіє інформацією про затриманих в Україні громадян РФ, які можуть стати ресурсом для обміну.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

"Що стосується персоналій, то тут мені нічого сказати, бо я не знаю, хто з числа, наприклад, російських громадян знаходиться затриманий, обвинувачений чи уже засуджений в Україні, тобто особи, які могли б стати предметом переговорів і в кінцевому випадку - ресурсом для обміну. По великому рахунку - це не моє питання", - сказав Фейгін.

Разом з тим, він запевнив, що постійно на різних рівнях актуалізує це питання, аби давати підстави шукати людину для такого обміну.

"Мене прийняли усі ті люди, які мають повноваження займатися питаннями обміну. Я, наприклад, розмовляв з Іриною Геращенко, ми з нею знайомі, вона володіє усім необхідним об’ємом інформації. По-перше, вона дуже добре знає Романа Сущенка, зустрічалася з ним не раз, давала йому інтерв’ю, тобто для неї це уже особисте питання. Мене прийняли у МЗС, а також профільне Міністерство інформаційної політики. Ми з міністром дуже предметно обговорювали, що зараз треба робити", - зауважив адвокат.

Фейгін також висловив переконання, що якби питання обміну залежало від української сторони, то вона віддала б кого завгодно.

"Проблема не в них, проблема у російській стороні. Там взагалі ніхто не поспішає, ніхто не мотивований щось починати одразу. Їх змусить це робити лише міжнародний тиск, а також активна позиція українського керівництва", - підкреслив Фейгін.

При цьому, адвокат озвучив формати, у яких може йти мова про звільнення Сущенка. Зокрема, переговори про такий обмін будуть не публічними і, перш за все, можуть іти у підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську, у "нормандському форматі", а також шляхом прямих перемовин.

ФСБ почало "розробляти" Сущенка ще торік - Фейгін

02.11.2016 16:09

Федеральна служба безпеки Російської Федерації почала "розробляти" власного кореспондента  "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка ще минулого року.  Про це повідомив під час прес-конференції адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Із матеріалів справи очевидно, що заходи відносно Сущенка проводилися з минулого року, тобто Романа Володимировича розробляли. Це звичайний стандартний сценарій. В ньому немає нічого випадкового", - сказав він.

На думку Фейгіна, кримінальна справа за підозрою у шпигунстві журналіста є наслідком гібридної війни між РФ та Україною. "По суті це відносини гібридної війни. Тому не був би Сущенко, був би хтось інший", - зазначив адвокат.

Стець запевнив, що для звільнення Сущенка зробить усе можливе

02.11.2016 11:02

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець зустрівся із Марком Фейгіним, адвокатом арештованого в Москві спеціального кореспондента Українського національного інформаційного агенства "Укрінформ" Романа Сущенка.

Про це повідомляє прес-служба Мінінформполітики.

“Для Міністерства інформаційної політики України, як органа виконавчої влади, що опікується  журналістами, визволення Романа Сущенка – це не просто робота, це – місія. Доля журналіста Сущенка – це відношення нинішньої “путінської влади” до незалежої України”, - зазначив під час зустрічі Фейгін.

У свою чергу Стець наголосив, що робитиме усе можливе для звільнення журналіста. «Я буду робити все можливе, щоб журналіст Українського національного інформаційного агенства «Укрінформ» повернувся до своєї сім'ї і до своєї роботи якнайшвидше», - сказав він. 

Зазначимо, що міністр інформполітики, зокрема, під час зустрічей з Главами дипломатичних місій закликав увесь цивілізований  світ об'єднатися в підтримку звільнення Романа Сущенка. 

Посольство РФ у Києві пікетують на підтримку Сущенка й Семени

02.11.2016 10:44

У Києві біля Посольства РФ в Україні проходить пікет, організований Центром інформації про права людини та Центром громадянських свобод. Акція-перфоманс має назву "Росія поставила на конвеєр розправи над українськими журналістами" і приурочена до Міжнародного дня ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Під стінами посольства зібралися журналісти та правозахисники, які вимагають звільнити з РФ українських журналістів – Миколу Семену та Романа Сущенка, а також закрити сфабриковані кримінальні справи проти інших працівників ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, Московський суд заарештував Сущенка до 30 листопада, а 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України, проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що воно абсолютно не відповідає дійсності. Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року. 27 жовтня Мосміськсуд відхилив апеляцію на утримання Сущенка під вартою.

19 квітня 2016 року так званий прокурор Криму Наталя Поклонська заявила про порушення кримінальної справи проти кримського журналіста Миколи Семени за публікацію в ЗМІ "сепаратистської" статті. Під час обшуку у журналіста силовики вилучили два ноутбуки та інші носії інформації. Після допиту його відпустили під підписку про невиїзд. 28 квітня Семену викликали на черговий допит, за підсумками якого кримського журналіста перевели в статус обвинуваченого.

Фейгін хоче залучити французьких політиків до звільнення Сущенка

02.11.2016 01:41

Адвокат Марк Фейгін проводив переговори з головою сенату Франції Жераром Ларше, щоб заручитися підтримкою французьких політиків для звільнення затриманого журналіста Романа Сущенка

Про це заявив адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін у програмі "Про політику" з Сергієм Руденком в ефірі Еспресо.TV.

"Я хочу використати можливість переговорів з Парижем. Я зустрічався з багатьма нинішніми політиками у Франції, а саме з головою французького сенату Жераром Ларше, який допомагав у справі Савченко. Я хочу залучити французьких політиків до переговорів з Москвою стосовно звільнення Сущенка. Можливо, переговори відбудуться, навіть на рівні президентів", - заявив Фейгін.

Також він поспілкуватися з батьком та мамою Сущенка та з його жінкою і старшою донькою.

За його словами, у судовій площині справа буде розвиватися лінійно, тобто буде продовжуватися слідство. Фейгін, як сторона захисту, хоче оскаржити дії зі сторони слідчих щодо продовження арешту Сущенка.

У МЗС відбулася міжвідомча нарада щодо справи Сущенка

01.11.2016 22:00

У Департаменті консульської служби МЗС за участю адвоката Марка Фейгіна відбулася міжвідомча нарада з обговорення ситуації щодо незаконно утримуваного в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це інформує Департамент у Фейсбуці.

"У ході наради було опрацьовано комплекс заходів, спрямованих на захист нашого співвітчизника з метою його якнайшвидшого повернення в Україну", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у нараді взяли участь представники  Міністерства інформаційної політики, Мін’юсту, Генпрокуратури, Служби безпеки, Секретаріату уповноваженого ВР з прав людини, Секретаріату урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, а також Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ".

Адвокат про затримання Сущенка: Могли готувати пропагандистський фільм

01.11.2016 20:55

Адвокатові Марку Фейгіну не відомі мотиви, з яких у Москві був затриманий український журналіст Роман Сущенко.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Еспресо", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Першочергово розробляли якусь спецоперацію. А по ходу діла, я не виключаю, що просто готували пропагандистський фільм. Роман Сущенко може бути просто як інструмент обміну на когось, кого тримають в Україні. Мені про це не повідомляють. Для нас як для адвокатів єдиний вихід із ситуації - це обмін Сущенка", - заявив Фейгін.

При цьому він наголосив, що не знає, на кого можна було б обміняти журналіста, натомість його завдання - виробити механізм обміну.

"Я не можу відповісти на запитання, на кого українська влада буде його обмінювати. Але я бачу, що українська сторона всіляко підтримує ідею обміну політв'язнів. Ситуацію гальмує російська сторона, яка постійно повторює мантру, що вони не мають до цього ніякого відношення", - сказав адвокат.

Визволити політв'язнів можна лише через міжнародний тиск і обмін - Фейгін

01.11.2016 20:46

Визволити українських політв'язнів з Росії можна лише шляхом міжнародного тиску та обміну.

Таку думку адвокат Марк Фейгін висловив в ефірі "Еспресо.TV".

"Міжнародний тиск та обмін на російських шпигунів допоможе українським політв'язням", - сказав Фейгін.

За його словами, чекати падіння режиму Путіна не варто, оскільки це питання дуже глобальне; потрібно діяти у юридичній площині.

"Не можна відкидати, що Роман Сущенко - це можливий інструмент обміну на когось, хто перебуває в Україні з числа російських громадян. І це справедливо і можливо. У такої операції можуть бути різносторонні цілі. Але вони можуть змінюватися. І для нас єдиним виходом був би обмін Романа, оскільки він реальний. По-перше, так вже робили з Савченко, Афанасьєвим. Я реаліст. І я вважаю, що це нормальний спосіб повернути додому Романа", - зазначив Фейгін.

Адвокат додав: "Я знаю, що тут є громадяни РФ, адже вони попадалися на Донбасі, і, напевно, співробітники спецслужб. Ми повинні прагнути, щоб цей механізм працював. І ми виходимо з того, що на ту кількість політв'язнів у Росії, обмінний фонд знайдеться".

Адвокат: у Москві Сущенка "здав" друг сім’ї

01.11.2016 16:42

Російський адвокат Марк Фейгін, який захищає обвинуваченого у "шпигунстві" журналіста Укрінформу Романа Сущенка, заявив, що його підзахисного затримали 30 вересня у Москві через свідчення друга сім’ї.Про це Фейгін заявив в ефірі "5 каналу".

"Він (Роман Сущенко – ред.) кілька разів приїжджав до Москви до свого брата. Підтримував стосунки з другом сім'ї. Друг сім'ї просто його здав. Все", - цитує адвоката detector.media.

Фейгін у Києві шукає кандидатуру для обміну Сущенка

31.10.2016 19:48

Російський адвокат Марк Фейгін приїхав у Київ для вивчення перспективи організації обміну журналіста Укрінформу Романа Сущенка, затриманого в Москві за підозрою в «шпигунстві».

Про це він заявив у понеділок в ефірі телеканалу «112 Україна», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я вже зустрічався з деякими людьми, у Раді ось сьогодні зустрічався... Завтра я буду в МЗС, теж про це говоритиму. Але в принципі, я вже говорив, що я іншого шляху як обмін не бачу. Я нікого не хочу обманювати і говорити, що його виправдають або просто так припинять справу за відсутністю складу (злочину - ред.) або з якихось інших підстав, передбачених у кримінально-процесуальному кодексі, - ні, цього не буде», - сказав він, відповідаючи на запитання журналіста, які перспективи обміну Сущенка.

За словами Фейгіна, обвинувачення в шпигунстві, яке інкримінується Сущенку в Росії, є особливо тяжким і «просто так від цього ніхто не відступиться». При цьому адвокат наголосив, що у нього склалося враження, що в уяві російської сторони ця ситуація з Сущенком повинна закінчиться обміном на якусь особу з числа громадян РФ, засуджену в Україні.

«Я вам скажу з того, яке у мене склалося враження, розуміння там, що це закінчиться обміном в їх уяві на якогось шпигуна або не шпигуна, на якусь особу, яка перебуває тут в Україні, притягнуту до кримінальної відповідальності, мені здається, що це дуже на те схоже», - наголосив він.

Фейгін додав, що він не знає, хто може бути тією особою, на яку Україна може обміняти Сущенка. При цьому російський адвокат сподівається, що під час переговорів з представниками української влади йому вдасться дізнатися, чи є в Україні «співробітники спецслужб російських, може бути вони якісь не публічні зовсім, може бути на Донбасі».

«Але нам, звичайно, важливо, щоб це була якась фігура із зрозумілим минулим і з публічним іменем. Тому що згадайте, як було з Єрофеєвим та Александровим, поки не було таких артикульованих фігур, про які можна було сказати «а ось це російські військовослужбовці», адже нічого до цього моменту не відбувалося. Але там було штучно свідомо зроблено їх публічними, щоб швидше обміняти на Савченко», - пояснив адвокат.

***

Як відомо, власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко був затриманий 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Московський суд заарештував журналіста до 30 листопада, а 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що воно не відповідає дійсності.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-