Литва денонсує договір із РФ щодо правової допомоги

Литва денонсує договір із РФ щодо правової допомоги

Укрінформ
Уряд Литви схвалив пропозицію Мін'юсту країни про денонсацію міжнародного договору з РФ про правову допомогу та правовідносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

Міністр юстиції Литви Евеліна Добровольська заявила, що зміна геополітичної ситуації, військова агресія Росії проти України призвела до грубих порушень принципів міжнародного права, в тому числі міжнародного гуманітарного права. Тому Литва повинна чітко висловити свою політичну волю і припинити співпрацю у сфері міжнародних відносин із країною-агресоркою.

За даними міністерства, правове співробітництво за цим договором "де-факто відсутнє" вже більш як два роки, "а запити про правову допомогу, отримані Литвою від Росії, не виконуються", за винятком випадків, які виключно і безпосередньо пов'язані з інтересами литовських громадян.

Оскільки продовження договору з Росією має відбутися 21 січня 2025 року, мета полягає в тому, щоб припинити дію договору якомога швидше, до його автоматичного продовження ще на п'ять років. Договір має бути денонсований парламентом Литви.

Читайте також: У Литві закликали ЄС швидше розв'язати питання передачі активів РФ на потреби України

Латвія та Естонія вже прийняли політичні рішення про розірвання своїх аналогічних міжнародних договорів з Росією.

Як повідомлялося, минулого тижня литовський уряд схвалив припинення дії угод Литви з Росією та Білоруссю про заохочення та захист інвестицій, а також про торговельно-економічні відносини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-