США засудили ухвалення в Грузії закону про «іноагентів» та пригрозили санкціями за підрив демократії

США засудили ухвалення в Грузії закону про «іноагентів» та пригрозили санкціями за підрив демократії

Укрінформ
Офіційний Вашингтон засудив дії парламенту Грузії, який попри вето глави держави затвердив проросійський закон про іноагентів, та пригрозив застосувати санкції проти всіх, хто підриває демократичні процесії у цій країні.

З відповідною заявою виступив у вівторок у Вашингтоні речник Державного департаменту США Метью Міллер, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні парламент Грузії проголосував за подолання вето, яке президентка Грузії наклала на антидемократичний законопроєкт про іноземний вплив, що не відповідає європейським нормам»,- зауважив представник Держдепу.

Він підкреслив, що Сполучені Штати засуджують ці дії.

«Затвердивши цей закон, правляча партія «Грузинська мрія» ще більше віддалила країну від шляху європейської інтеграції та проігнорувала євроатлантичні прагнення грузинського народу, який упродовж тижнів виходив на вулиці, щоби виступити проти цього закону»,- зазначив Міллер.

Крім того, за його словами, правляча партія «Грузинська мрія» знехтувала оцінкою Венеціанської комісії Ради Європи та найближчих партнерів Грузії, які чітко заявили, що закон паплюжить думку громадян, ЗМІ та обмежує основні свободи.

«Дії правлячої партії, а також антизахідна риторика загрожують демократичній траєкторії Грузії, майбутній економічній безпеці, членству в ЄС, а також ставлять під загрозу відносини Грузії зі США»,- підкреслив речник Держдепартаменту.

Він нагадав позицію, яку минулого тижня висловив держсекретар Блінкен щодо візових санкцій проти всіх, хто підриває демократичні процеси в країні, в тому числі, їхніх родичів. Крім того, він зазначив, що Сполучені Штати розпочали комплексний огляд двосторонньої співпраці між Вашингтоном і Тбілісі.

«Прикро, що лідери Грузії вирішують відмовитися від кроків, необхідних для просування Грузії в західному напрямку, якого хоче її народ»,- зауважив представник Державного департаменту США.

Читайте також: Уряд Грузії сходить з європейського шляху - Боррель

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок парламент Грузії остаточно затвердив проросійський закон «Про прозорість іноземного впливу», подолавши вето президентки країни.

Фото: c-span.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-