Міжнародний суд ООН зобов’язав Ізраїль припинити наступ на Рафах

Міжнародний суд ООН зобов’язав Ізраїль припинити наступ на Рафах

Укрінформ
Міжнародний суд ООН зобов’язав Ізраїль негайно припинити військову операцію в місті Рафах у секторі Гази.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

«Ізраїль повинен негайно припинити свій військовий наступ та будь-які інші дії в Рафаху, які можуть створити для палестинської групи в Газі умови життя, що можуть призвести до її повного або часткового фізичного знищення», – заявив голова суду Наваф Салам.

Він сказав, що суд вважає гуманітарну ситуацію в Рафаху «катастрофічною». Представники ООН вказали, що ситуація «ще більше погіршиться», якщо ізраїльська операція в Рафаху продовжиться, додав він.

Читайте також: Не варто рівняти урядовців Ізраїлю та терористів ХАМАСу - Трюдо

Крім цього, Міжнародний суд ООН зазначив, що близько 800 тисяч палестинців були переміщені з початку операції Ізраїлю на Рафах, та заявив, що умови евакуації та проживання, надані Ізраїлем, не є «достатніми для зменшення величезного ризику, на який наражається палестинське населення».

Також суд заявив, що Ізраїль повинен вжити ефективних заходів для забезпечення доступу місіям зі встановлення фактів і слідчих органів ООН для розслідування «звинувачень у геноциді», відкрити прикордонний контрольно-пропускний пункт у Рафаху для надання гуманітарної допомоги та подати звіт протягом одного місяця про прогрес, пов’язаний із ухваленими судом заходами.

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня 2023 року ПАР подала позов проти Ізраїлю до Міжнародного суду ООН у Гаазі про можливе порушення країною Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Наприкінці січня Міжнародний суд ООН у межах позову ухвалив, що Ізраїль має вжити всіх необхідних заходів для запобігання геноциду в Газі.

У березні Міжнародний суд ООН зобов'язав Ізраїль забезпечити безперешкодний доступ гуманітарної допомоги до Гази.

Читайте також: В Ізраїлі послам країн, які визнали Палестину, показали відео зі звірствами ХАМАСу

Ізраїль проводить операцію в Рафаху для ліквідації останніх підрозділів бойовиків ХАМАСу, які там переховуються. У місті перебувало понад мільйон біженців з інших районів сектора Газа. За оцінками Агенції ООН з допомоги палестинським біженцям (UNRWA), починаючи з 6 травня Рафах покинули понад 800 тис. осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-