США запроваджують обмеження щодо видачі віз для громадян Грузії через закон про «іноагентів»

США запроваджують обмеження щодо видачі віз для громадян Грузії через закон про «іноагентів»

Укрінформ
Державний департамент США запроваджує нову політику з обмежень видачі віз для громадян Грузії, яка стосуватиметься осіб, причетних до підриву демократії в країні, а також членів їхніх сімей.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

«Ці (візові обмеження – ред.) стосується осіб, відповідальних за придушення громадянського суспільства та свободи мирних зібрань у Грузії шляхом кампанії насильства або залякування», - сказав він.

За словами Блінкена, на такий крок Штати пішли через те, що протягом останніх кількох місяців правляча партія «Грузинська мрія» розробила та прийняла закон про «іноземний вплив», який, зокрема, перешкоджає вираженню поглядів та роботі незалежних медіа-організацій в країні.

«Я також розпочинаю комплексний перегляд двосторонньої співпраці між Сполученими Штатами та Грузією. Ми продовжуємо сподіватися, що лідери Грузії переглянуть проєкт закону та вживуть заходів для просування вперед демократичних і євроатлантичних прагнень своєї країни. Переглядаючи відносини між нашими двома країнами, ми будемо враховувати дії Грузії, перед ухваленням власних рішень», - додав він.

Читайте також: Грузія має скасувати закон про «іноагентів» - Венеційська комісія

Як повідомлялося, 14 травня парламент Грузії у третьому, остаточному читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу». Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі у суботу, ветувала цей закон. Водночас у правлячої партії «Грузинська мрія» є достатньо голосів для подолання вето. Якщо і після цього президент не підпише закон, його підписує та публікує голова парламенту.

Читайте також: Кілька країн ЄС наполягають на санкціях проти Грузії через законопроєкт про «іноагентів» - FT

У Конституції Грузії не вказані терміни, в які парламент має подолати вето президента. Припускають, що правляча партія «Грузинська мрія» може остаточно затвердити закон у середині червня.

Венеційська комісія Ради Європи наполегливо рекомендувала Грузії скасувати закон "Про прозорість іноземного впливу" в його нинішньому вигляді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-