Міжнародний суд ООН не запроваджуватиме тимчасові заходи щодо Еквадору

Міжнародний суд ООН не запроваджуватиме тимчасові заходи щодо Еквадору

Укрінформ
Міжнародний суд ООН на відкритому засіданні ухвалив рішення не запроваджувати тимчасові заходи щодо Еквадору в межах розгляду позову Мексики до Еквадору.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Суд одноголосно встановлює, що обставини, як вони зараз представлені суду, є такими що немає потреби у запровадженні тимчасових заходів”, - сказав, оголошуючи рішення, голова суду Нават Салам.

Однією з підстав для ухвалення такого рішення стало те, що Еквадор раніше вже добровільно погодився виконати всі вимоги Мексики, про що було заявлено, зокрема, під час публічних слухань.

У своїй постанові Суд також наголошує на “основоположній важливості принципів закріплених у Віденській конвенції про дипломатичні відносини”.

“Немає більш фундаментальної передумови для ведення відносин між державами ніж недоторканність дипломатичних представників і посольств, тож упродовж усієї історії народи всіх віросповідань та культур дотримувалися взаємних зобов'язань з цією метою”, - наголосив Суд.

Читайте також: Мексика заявила про призупинення дипвідносин з Еквадором після штурму посольства

Як повідомляв Укрінформ, Мексика подала скаргу у Міжнародний суд ООН 11 квітня 2024 року.

У позові Мексика стверджує, що близько 15 еквадорських спецпризначенців вдерлися на територію її посольства і схопили колишнього віцепрезидента Еквадору Хорхе Гласа. 

Мехіко також просило про тимчасові заходи, зокрема, щоб уряд Еквадору негайно забезпечив повний захист та безпеку дипломатичних приміщень, майна та архівів, а також утримався від будь-яких дій, які можуть посилити чи розширити суперечності між країнами.

Під час слухань 30 квітня та 1 травня представники Еквадору наголосили, що не вбачають потреби у тимчасових заходах. 

Еквадор ініціював зустрічний позов проти Мексики 29 квітня і зажадав від суду визнати, що мексиканська сторона порушила договір про мирне вирішення спорів. Еквадор також звинувачує Мексику у незаконному наданні політичного притулку Гласу та втручанні у внутрішні справи країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-