ЄСПЛ відмовився взяти до розгляду скарги Саакашвілі

ЄСПЛ відмовився взяти до розгляду скарги Саакашвілі

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відмовився узяти до розгляду скарги Міхеіла Саакашвілі щодо кількох кримінальних проваджень, порушених проти нього у Грузії.

Про це повідомляється на сайті ЄСПЛ, передає Укрінформ.

Справа «Саакашвілі проти Грузії» включала в себе дві групи проваджень: перша стосувалася нападу у 2005 році на члена парламенту, а друга - помилування у 2008 році чотирьох колишніх високопосадовців Міністерства внутрішніх справ, які були засуджені за злочини, пов'язані з нападами на депутатів та за вбивство.

«Суд узяв до уваги, що звинувачення, висунуті проти Саакашвілі, були серйозними та обґрунтованими, що в матеріалах справи містилася значна кількість як прямих, так і непрямих доказів проти нього, що національні суди провели повністю змагальний процес, під час якого його адвокат мав змогу допитати всіх основних свідків та іншим чином оскаржити докази проти нього, і що, перш за все, судові рішення були належним чином обґрунтовані», - йдеться в поясненні.

Суд відхилив як неприйнятні скарги Саакашвілі за статтею 18 Європейської конвенції з прав людини. Він встановив, що політик не довів наявність прихованого мотиву - перешкоджання його участі в грузинській політиці.

«Побоювання, що за його переслідуванням стояв прихований мотив, були необґрунтованими. На тлі гострого політичного антагонізму між політичною партією пана Саакашвілі та новими правлячими силами саме не можна доводити, що основною метою відкриття кримінальних справ проти нього було перешкоджання його участі в грузинській політиці. Навпаки, беручи до уваги, зокрема, належним чином обґрунтовані судові рішення, Суд встановив, що щирим бажанням влади було притягнення пана Саакашвілі до відповідальності за вчинені ним правопорушення», - обґрунтували судді ЄСПЛ.

Вони також не знайшли доказів відсутності незалежності або неупередженості судді у ще одному провадженні, яке визнало Саакашвілі винним у зловживанні службовим становищем.

ЄСПЛ дійшов висновку, що не було також порушень Європейської конвенції з прав людини у частині права на справедливий судовий розгляд та права на присутність і допит свідків під час розгляду національними судами доказів проти Саакашвілі.

Читайте також: Грузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі

Це рішення не є остаточним. Протягом тримісячного терміну будь-яка сторона може звернутися з клопотанням про передачу справи на розгляд Великої палати Суду.

Як повідомлялося, колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі затримали в Грузії 1 жовтня 2021 року, коли він приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Йому висунули обвинувачення у незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він скоїв 28 вересня, коли таємно прибув до порту Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в ув'язненні.

Європейський комітет із запобігання тортурам заявив, що влада Грузії утримує Саакашвілі в «гнітючих і принизливих» умовах, які не сприяють його одужанню.

Фото: Mikheil Saakashvili / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-