Прем'єр Фінляндії закликає ЄС реагувати на гібридні загрози з боку Росії

Прем'єр Фінляндії закликає ЄС реагувати на гібридні загрози з боку Росії

Укрінформ
Росія атакує ЄС на кількох фронтах - від глушіння GPS до використання мігрантів, і блок має краще реагувати на ці загрози.

Про це заявив прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо, передає Укрінформ з посиланням на Politico.

"Ми повинні визнати, що РФ змінила поведінку. Росія агресивна, вона використовує всілякі гібридні інструменти проти Заходу, проти Європи", – сказав він.

Зокрема, у середу міністерство оборони РФ запропонувало в односторонньому порядку змінити морський кордон у Балтійському морі.

"РФ не контактувала з Фінляндією з цього приводу. Фінляндія діятиме, як завжди: спокійно та на основі фактів", - сказав Орпо.

Зазначається, що інші країни ЄС також бачать зростання загроз з боку Росії.

Німеччина, Польща та Чехія на початку травня заявили, що стали мішенню контрольованої Росією хакерської групи Fancy Bear. Також у Польщі цього тижня заарештували дев’ятьох членів ймовірної російської диверсійної групи.

Тим часом Чехія звинуватила РФ у планах підірвати безпеку залізниці.

"На прикладі Росії ми бачимо, що нам потрібно підготуватися до атак на нашу критично важливу інфраструктуру, енергетику, кіберпростір тощо", - сказав Орпо.

Читайте також: Збої в роботі GPS через перешкоди з боку Росії посилилися - глава МЗС Фінляндії

Прем'єр-міністр Фінляндії закликав країни ЄС посилити свою здатність реагувати на такі загрози.

Він пропонує, щоб наступний Стратегічний порядок денний ЄС, який визначає пріоритети блоку на 2024-2029 роки, містив ініціативу Фінляндії щодо створення Союзу готовності ЄС. Ідея полягає в тому, щоб використати досвід Фінляндії і зробити ЄС "загалом стійкішим".

"Моя мета полягає в тому, щоб у червні, у наступному Стратегічному порядку денному, ми мали чітке рішення створити Союз готовності", — сказав Орпо.

Читайте також: У Фінляндії називають глушіння GPS можливим «побічним ефектом» боротьби РФ з дронами

За його словами, Союз готовності стосується не лише Росії чи підготовки до війни. "Загрозами також можуть бути пандемії, екологічні кризи, енергетичні кризи, будь-які", — сказав він.

Як повідомлялося, президент Польщі Анджей Дуда наприкінці березня закликав членів НАТО збільшити свої військові внески до 3% ВВП на тлі нових повідомлень про те, що РФ може націлитися на Альянс упродовж двох-трьох років.

Фото: LEHTIKUVA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-