Прем’єри Польщі та Греції звернуться до ЄС з приводу «залізного купола»

Прем’єри Польщі та Греції звернуться до ЄС з приводу «залізного купола»

Укрінформ
Дональд Туск і Кіріакос Міцотакіс готують спільний лист до інституцій ЄС з приводу створення європейського “залізного купола”.

Про це в ефірі TVN24 заявив глава польського уряду Дональд Туск, передає Укрінформ.

“На цей момент разом з прем’єр-міністром Греції ми готуємо лист до європейських інституцій – Єврокомісії, Євроради – щодо протиповітряної оборони для всієї Європи”,- розповів він.

За словами Туска, “це все ще політичні ініціативи, і поки що досить складно домовитися про спільну реалізацію та фінансовані деталі”.

“Залізний купол” – це надзвичайно складна і дуже дорога система, що потребує новітніх технологій і надзвичайної координації, вказав польський прем’єр. І для нього “дуже важливо нарощувати тиск” у цьому питанні, що вже приносить свої позитивні результати в Європі.

“Поступово найбільш обережні та скептичні лідери починають розуміти: якщо ми хочемо серйозно говорити про безпеку та військову силу Європи, ми повинні почати з цього ”купола”. Адже тоді європейська перевага над Росією - фінансова, економічна та технологічна - знайде своє повне вираження”, - наголосив Туск.

Він додав, що Європа з безпечним повітряним простором “знову зможе диктувати свої умови”.

Прем’єр Польщі також зауважив, що ідея “залізного купола” виникла, аби викорінити непотрібну конкуренції між країнами ЄС.

Читайте також: Rheinmetall пропонує створити в Європі аналог ізраїльського «Залізного куполу»

Як повідомляв Укрінформ, Польща отримала від Європейського інвестиційного банку 300 млн євро кредиту на будівництво “залізного купола”, зокрема, його супутникового компонента. Йдеться про кошти для виведення на орбіту двох супутників, які надаватимуть знімки земної поверхні високої роздільної здатності для цивільних та військових потреб Польщі.

Ініціатива "Європейський небесний щит" — це проєкт побудови наземної інтегрованої системи ПРО, яка включає засоби боротьби з балістичними ракетами. Станом на січень 2024 року у ній беруть участь 19 держав.

Фото: PAP/Marcin Obara

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-