У Панамі обрали нового президента

У Панамі обрали нового президента

Укрінформ
Хосе Рауль Муліно оголошений президентом країни, за підсумками виборів, проведених у неділю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW

Виборча комісія Панами оголосила про перемогу Муліно за результатами виборів - він набрав 34,4% голосів згідно з підрахунком понад 85% бюлетенів.

"Я обіцяю країні якнайшвидше сформувати уряд єдності", - сказав Муліно після того, як представники виборчої комісії подзвонили йому, щоб підтвердити, що він виграв президентські вибори.

Муліно офіційно приєднався до перегонів лише у п'ятницю: його колишній напарник був змушений вийти з кампанії через засудження у справі про відмивання грошей.

Муліно перейняв кандидатуру від партії "Реалізація цілей" у експрезидента Мартінеллі через програш тим апеляції щодо судового вироку.

Читайте також: Зеленський: Росія псувала відносини між Україною та Латинською Америкою в інфопросторі

Потім Муліно зіткнувся з власними проблемами - його кандидатуру оскаржили на підставі того, що він не виграв первинне голосування та не вибрав напарника, що є вимогою закону.

Але в п'ятницю Верховний суд відхилив цю скаргу, залишивши Муліно право вільно балотуватися. Втім, більшість панамців припускають, що Мартінеллі все одно керуватиме країною, із-за лаштунків.

Раніше посаду президента в країні обіймав Лаурентіно Кортісо. Його було обрано у 2019 році.

Муліно з 1993 по 1994 рік очолював МЗС Панами. У 2009–2010 роках він обіймав посаду міністра уряду та юстиції, у 2010–2014 роках – міністра громадської безпеки.

2019 року політик брав участь у виборах президента країни від партії «Демократичні зміни».

Як повідомлялося, колишній президент Панами Рікардо Мартінеллі, якому на батьківщині загрожує 11-річне ув’язнення, отримав політичний притулок у Нікарагуа. Верховний суд Панами відхилив апеляцію Мартінеллі на вирок у справі про відмивання ним коштів, залишивши чинним рішення суду нижчої інстанції, яким колишнього президента покарали 11 роками позбавлення волі.

Фото: David Toro / EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-