У Канаді підтвердили іноземне втручання у вибори, але безуспішне

У Канаді підтвердили іноземне втручання у вибори, але безуспішне

Укрінформ
Іноземні держави намагалися вплинути на результати парламентських виборів у Канаді у 2019 та 2021 роках, однак їх зусилля не мали вагомого значення.

Як повідомляє кореспондент Укрінформ, про це оголосила очільниця Громадської комісії з питань іноземного втручання у федеральні виборчі процеси й демократичні інституції Марі-Хосе Хог.

“Під час двох минулих загальних федеральних виборів дійсно мали місце акти іноземного втручання, однак вони не підірвали цілісність нашої виборчої системи”, - сказала Хог.

Вона зазначила, що “наша система залишається здоровою”. “Виборці мали змогу проголосувати, їх голоси були належним чином зареєстровані та підраховані, й нічого не свідчить, що у цьому аспекті було будь-яке втручання”, - наголосила очільниця.

Хог додала, що “іноземне втручання не мало жодного впливу на те, яка партія сформувала уряд після двох останніх виборів”. “Все ж акти впливу, які мали місце, поставили пляму на нашому виборчому процесі й вплинули на цей процес безпосередньо напередодні власне голосування”, - зауважила вона.

За словами Хог, саме Китай створює “найсерйознішу та найтривалішу загрозу іноземного втручання для Канади”. Натомість Росія, яку теж підозрювали у намаганні вплинути на результати виборів у Канаді, “наразі не становить серйозної загрози іноземного втручання у канадські федеральні вибори”.

Читайте також: Британський уряд ініціює розширення обміну розвідданими щодо втручання у вибори - Bloomberg

Нагадаємо: на початку минулого року в канадських ЗМІ з’явилася інформація про нібито неправомірну підтримку Китаєм щонайменше 11 кандидатів у депутати під час загальних виборів 2019 року. Опозиція вимагала від уряду розслідувати ці обвинувачення, однак прем’єр-міністр Джастін Трюдо запевняв, що іноземним державам не вдалося вплинути на волевиявлення канадців. Згодом в уряді погодилися зробити ряд кроків для розслідування цих обвинувачень, в тому числі створивши незалежну комісію з цього питання.

Пізніше Канада оголосила персоною нон-грата дипломата генконсульства Китаю у Торонто Чжао Вея. За даними Канадської служби безпеки й розвідки, китайське розвідувальне агентство ще у 2021 році намагалося знайти родичів канадського депутата, які вірогідно проживали у Китаї, “для вжиття майбутніх потенційних дій”. Виконання цього завдання було покладено на Вея.

Фото: Posh&Rock Life 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-