Польська прокуратура розпочала слідство щодо проблем зі штурмовими гвинтівками Grot

Польська прокуратура розпочала слідство щодо проблем зі штурмовими гвинтівками Grot

Укрінформ
Окружна прокуратура у Варшаві розпочала слідство щодо постачання до армії штурмових гвинтівок Grot у версіях A0, A1, A2 польського виробництва, які мали технічні проблеми.

Справа стосується чиновників інспекції озброєння ЗС Польщі, які в 2017 році видали рішення та затвердили протокол про кваліфікаційні випробування Grot без врахування технічних проблем зброї, передає Укрінформ з посиланням на Business Insider

“Як наслідок, це призвело до поставок польській армії понад 40 тис. одиниць 5,56-мм гвинтівки MSBS Grot з дефектами, що завдало шкоди державним інтересам з метою отримання фінансової вигоди для постачальника гвинтівки на суму приблизно 299 мільйонів злотих ( близько 75 млн дол.)”, - заявив речник польської прокуратури Шимон Банна.

Другий елемент слідства стосується перевищення повноважень і неналежного виконання обов’язків у період з вересня 2017 по грудень 2023 року представниками військової частини NIL. Йдеться про виконання контракту на постачання до військ дефектних 5,56-мм гвинтівок MSBS Grot у версіях: A0, A1, A2, що завдало шкоду державним інтересам з метою отримання фінансової вигоди для постачальника гвинтівок.

Читайте також: Міноборони Польщі додатково замовило для своєї армії 70 тисяч гвинтівок Grot

Польська група озброєнь (PGZ), до складу якої входить виробник гвинтівки – фабрика озброєння "Łucznik" з міста Радом, з цього приводу підкреслила, що оборонне підприємство не є стороною слідства. PGZ також наголосила, що про дефекти Grot не може бути мови, оскільки ця автоматична гвинтівка перебуває у серійному виробництві.

Як відомо, автоматичні гвинтівки Grot перебувають на озброєнні польської армії з 2017 року. На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Варшава у межах військової допомоги передала Києву партію Grot у версіях A1 i A2 у кількості 10 тис. одиниць.

У березні 2023 року тодішній віцепрем’єр, міністр національної оборони РП Маріуш Блащак повідомив, що Україна хоче купити партію автоматичних гвинтівок Grot. Однак, у січні цього року польське видання Onet з посиланням на PGZ повідомило, що Україна не замовляла у Польщі автоматичних гвинтівок Grot. Видання повідомляло, що після спільних навчань польського й українського спецназу військові нарікали на технічні проблеми з експлуатацією Grot, а також низьку точність цього виду зброї.

Фото: army-technology.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-