Глави МЗС країн Балтії попереджають, що глушіння GPS Росією загрожує повітряною катастрофою

Глави МЗС країн Балтії попереджають, що глушіння GPS Росією загрожує повітряною катастрофою

Укрінформ
Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви попередили, що глушіння GPS, в якому звинувачують Росію, ризикує спричинити повітряну катастрофу.

Про це повідомляє Financial Times, передає Укрінформ.

«Якщо хтось вимикає фари, коли ви їдете вночі, це стає небезпечним. Ситуація в Балтійському регіоні поблизу російських кордонів стає занадто небезпечною, щоб її ігнорувати», – сказав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Читайте також: Тисячі британських авіарейсів мали проблеми з навігацією, ймовірно, через глушіння GPS Росією - ЗМІ

Його естонський колега Маргус Цахкна заявив, що країна розглядає глушіння GPS як частину ворожої діяльності Росії. Він також анонсував обговорення ситуації із союзниками. «Такі дії є гібридною атакою та становлять загрозу для нашого народу й безпеки, і ми не будемо їх терпіти», – підкреслив він.

Глава МЗС Латвії Байба Браже наголосила, що Рига серйозно ставиться до цих інцидентів. За її словами, відповідні установи країни перебувають на зв'язку з колегами в інших державах.

За оцінками експертів, за останні місяці через глушіння GPS постраждали десятки тисяч цивільних рейсів. Це також впливає на всіх користувачів GPS у регіоні. Глушіння, зокрема, перешкоджає сигналам, що використовують судна в Балтійському морі, що призвело до попереджень з боку шведського флоту про безпеку судноплавства.

Читайте також: Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через електронні перешкоди з боку РФ

На думку експертів, глушіння GPS легко здійснити за допомогою відносно дешевого обладнання.

За словами неназваного високопосадовця, одна з версій глушіння GPS полягає в тому, що Росія намагається захистити Калінінград від потенційних атак українських безпілотників, пише FT.

Як повідомлялося, в останні місяці Росія почала масово глушити сигнали GPS поблизу своїх західних кордонів. Зокрема літак компанії Finnair, який прямував з Фінляндії до Естонії, у ніч проти п'ятниці не зміг приземлитися в аеропорту Тарту через перешкоди GPS з боку Росії. Екіпаж був змушений повернути літак до Гельсінкі.

Крім того, тисячі рейсів до та з Великої Британії відчули наслідки глушіння глобальної системи позиціювання (GPS) у регіоні, за чим, імовірно, стоїть Росія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-