Єврокомісія ініціювала розслідування державних закупівель медобладнання в Китаї

Єврокомісія ініціювала розслідування державних закупівель медобладнання в Китаї

Укрінформ
Європейська комісія у середу розпочала розслідування правил і практик державних закупівель медичного обладнання в Китаї у відповідь на скарги європейських компаній-виробників медзасобів про їх дискримінацію на китайському ринку.

Про це, як повідомляє Укрінформ, ідеться в окремій заяві ЄК.

Розслідування вперше ініційоване Єврокомісією на підставі нового Міжнародного інструменту закупівель ЄС EU (International Procurement Instrument (IPI).

У заяві зазначається, що зібрані ЄК докази свідчать про те, що китайський ринок закупівель медичних пристроїв поступово став більш закритим для європейських та іноземних учасників і виробленої в ЄС продукції через запровадження урядом Китаю заходів, які несправедливо розділяють іноземні та місцеві компанії і надають переваги продукції останніх.

Читайте також: Росія хоче знизити ціни на газ для Китаю - Bloomberg

«Оскільки комісія раніше неодноразово висловлювала своє занепокоєння безпосередньо китайській владі й не отримала задовільних відповідей або дій, комісія ухвалила рішення врегулювати це питання за допомогою Регламенту відповідно до IPI», - йдеться в заяві.

Наголошується також, що першочерговою метою розслідування IPI є сприяння діалогу між компетентними органами для усунення дискримінації в держзакупівлях і «лише якщо діалог не приведе до справедливої угоди, Комісія розгляне застосування (обмежувальних – ред.) заходів IPI».

Єврокомісія звернулась до влади Китаю з пропозицією надати свої аргументи й відповідну інформацію та розпочати консультації для усунення дискримінаційних практик, а також пообіцяла призупинити розслідування в будь-який час, якщо Китай вживе задовільних дій і скоригує свої підходи. Але в Брюсселі застерегли, що можуть відновити розслідування.

Читайте також: Китай хоче переконати ЄС у відсутності підстав для розслідування проти його електрокарів - Reuters

Торгово-промислова палата Китаю в ЄС (CCCEU), як повідомляє Xinhua, висловила глибоке розчарування розслідуванням Єврокомісії і закликала європейську сторону надавати пріоритет діалогу та консультаціям, а не одностороннім діям.

«CCCEU попередила, що ЄС має бути обережним у використанні IPI, підкресливши, що односторонній інструмент може вплинути на бізнес-середовище китайських компаній у Європі», - йдеться в коментарі китайської сторони.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Китаю стривожений триваючим у Європі антисубсидійним розслідуванням стосовно його виробників електромобілів і намагається переконати Європейську комісію та країни-лідери ЄС у відсутності підстав для розслідування.

Фото: eumetsat.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-