Латвія відмовляється від російської як другої іноземної мови у школах - уряд ухвалив рішення

Латвія відмовляється від російської як другої іноземної мови у школах - уряд ухвалив рішення

Укрінформ
Уряд Латвії одноголосно та без дебатів ухвалив рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в основній шкільній освіті.

Про це повідомляє Delfi, передає Укрінформ.

Зокрема, відповідну норму передбачили у «Правилах про державний стандарт основної освіти та зразки програм основної освіти».

Латвійські школярі, які до 1 вересня 2025 року оберуть другою іноземною мовою російську, зможуть продовжувати вивчати цю мову до завершення основної школи.

Після зазначеного терміну, з 2026/2027 навчального року, другою іноземною мовою, починаючи з 5-го класу, можна буде обирати тільки офіційну мову ЄС, країн Європейської економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту. Російська до переліку цих мов не входить.

Наразі латвійські школярі вивчають англійську мову як першу іноземну мову з самого початку навчання, а другу іноземну мову починають вивчати з кінця початкової школи. Теоретично діти можуть вивчати французьку, німецьку та інші мови як другу іноземну, але на практиці найчастіше викладається російська мова, оскільки в школах не вистачає вчителів інших мов.

За даними латвійського Міністерства освіти та науки, російська мова викладається як друга іноземна майже в половині латвійських шкіл. У деяких навчальних закладах альтернативи російській мові взагалі не пропонується.

Читайте також: Латвія заборонила в’їзд в країну проросійського музиканта Міши Марвіна

Перехідний період, під час якого російська мова буде поступово, а не відразу заміщатися німецькою, французькою, іспанською тощо, обґрунтований саме тим, що необхідно підготувати викладачів, яких зараз не вистачає.

Як повідомляв Укрінформ, в уряді Литви розглядають можливість закриття шкіл із російською мовою навчання.

Фото: Publicitātes attēls

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-