Латвія оголосила в розшук екскандидатку в депутати, обвинувачену у шпигунстві на РФ

Латвія оголосила в розшук екскандидатку в депутати, обвинувачену у шпигунстві на РФ

Укрінформ
Ризький районний суд оголосив у розшук обвинувачену у шпигуванні на користь Росії кандидатку в депутати Сейму 14-го скликання від партії «Кожному та кожній» Інгу Тухбатову.

Про це повідомляє Delfi, передає Укрінформ.

На початку квітня Тухбатова не прийшла у суд, не повідомивши причини. Суддя Ілона Озолиня-Клявіня вирішила, що Тухбатову слід привезти до суду примусово.

Тухбатовій пред'явлено звинувачення у незаконному зборі інформації та її передачі російській розвідці через іншу особу. За даними слідства, вона отримувала та передавала інформацію про події в Латвії, а також про оборонну систему держави та безпеку загалом.

Журналісти з'ясували, що справа Тухбатової пов'язана зі справою організації «Антифашисти Прибалтики», яка з листопада 2022 року проводила та координувала діяльність, спрямовану проти національної безпеки Латвії, використовуючи спеціально створені для цього групи в Телеграмі.

Латвійська Служба державної безпеки (VDD) раніше повідомила, що обвинувачена надавала лідерам злочинної організації «Антифашисти Прибалтики» інформацію про пересування, розміщення та боєздатність військової техніки НАТО на території Латвії. При цьому вона знала, що цю інформацію планується передати російським спецслужбам.

Крім того, Тухбатова за дорученням контактної особи «Антифашистів Прибалтики» збирала та узагальнювала інформацію про плановані військові закупівлі в Латвії та зміцнення обороноспроможності країни, стверджують у VDD.

Читайте також: Латвія готує рішення про поступову відмову від російської у школах

Тухбатова балотувалася на виборах 2022 року за списком партії «Кожен і кожна». Згідно з наданою нею інформацією, вона проживала неподалік від Адазької військової бази.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого року прокуратура Латвії обвинуватила шістьох жителів країни в керівництві організацією «Антифашисти Прибалтики» та участі у злочинах. Трьох із них було оголошено в розшук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-