На Гаїті внаслідок безладів загинули або були поранені вже понад 2 500 осіб - ООН

На Гаїті внаслідок безладів загинули або були поранені вже понад 2 500 осіб - ООН

Укрінформ
Із січня по березень на Гаїті внаслідок насильства з боку злочинних банд було вбито або поранено понад 2 500 людей. Це на 53% більше, аніж за три останні місяці минулого року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на дані Об’єднаного представництва ООН на Гаїті (BINUH).

За даними організації, щонайменше 590 осіб загинули під час поліцейських операцій. Деякі з жертв, вочевидь, не були причетні до бандитського насильства, а деякі мали вади руху. Принаймні 141 людина була вбита «групами правосуддя», зазначають у BINUH.

Більшість випадків насильства сталась у столиці Гаїті місті Порт-о-Пренс, тоді які щонайменше 438 людей були викрадені у Західному департаменті та регіоні Артібоніт. Найтриваліші широкомасштабні атаки відбувалися у портових районах столиці Ла-Салін та Сіте-Солей. Члени банд продовжували здійснювати сексуальне насильство над жінками та дівчатами у конкуруючих районах, а також у в’язницях і таборах для вимушених переселенців.

Окрім цього, внаслідок безладів у країні щонайменше 22 поліцейські будівлі були розграбовані або підпалені, а 19 поліцейських вбиті або поранені. Водночас заблоковані маршрути постачання загострюють продовольчу кризу та кризу у сфері охорони здоров’я.

За даними ООН, сотні тисяч людей стали переселенцями через діяльність банд. Сполучені Штати та сусідня Домініканська Республіка все ще депортують мігрантів назад на Гаїті.

Нагадаємо, 1 березня в кількох районах столиці Гаїті Порт-о-Пренс сталася стрілянина, кілька бандитських угруповань домовилися про спільні дії з метою усунення прем'єр-міністра Аріеля Анрі. Унаслідок дій бандитських груп сотні ув'язнених втекли з в'язниці у Порт-о-Пренс.

Уряд Гаїті 3 березня оголосив надзвичайний стан і запровадив комендантську годину після масштабної втечі ув’язнених.

Столиця Гаїті Порт-о-Пренс перебуває в облозі після того, як злочинні угруповання взяли під контроль більшу частину міста.

Читайте також: Криза на Гаїті: лідер банд готовий скласти зброю за умови участі у створенні уряду

Раніше в ООН повідомляли про понад 1500 загиблих від початку року через діяльність бандитських банд у країні.

Фото: Giles Clarke/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-