Криза на Гаїті: лідер банд готовий скласти зброю за умови участі у створенні уряду

Криза на Гаїті: лідер банд готовий скласти зброю за умови участі у створенні уряду

Укрінформ
Один з найвпливовіших ватажків банд на Гаїті Джиммі Шерізьє заявив, що готовий розглянути можливість скласти зброю, якби озброєним групам дозволили взяти участь у переговорах щодо створення нового уряду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

«Один з найвпливовіших ватажків банд на Гаїті каже, що він би розглянув можливість скласти зброю, якби озброєним групам дозволили взяти участь у переговорах щодо створення нового уряду», - йдеться у повідомленні.

Групи під керівництвом Шерізьє, також відомого під псевдо «Барбекю», контролюють більшу частину Порт-о-Пренс - столиці країни.

Шеріз'є - найвідоміша фігура в не надто міцному об'єднанні гаїтянських банд під назвою Viv Ansanm (Жити разом). Він вважає, що його група повинна отримати місце за столом майбутніх переговорів про повернення Гаїті до демократії.

«Якщо міжнародне співтовариство представить детальний план, за яким ми зможемо сісти разом та поговорити, але вони не нав’язуватимуть нам, що ми повинні вирішити, я думаю, що зброя може бути складена», - заявив Шеріз'є.

ЗМІ наводить заяву кримінального ватажка, який раніше був поліцейським, що він «не пишається» зростанням насильства на Гаїті, однак насильство може збільшитися, а «криза може тривати, якщо такі групи, як його, які виступають проти «корумпованих політиків», не будуть частиною майбутнього уряду».

Також Шерізьє заявив, що будь-які кенійські війська, призвані в країну для зміцнення безпеки, будуть вважатися агресорами та загарбниками.

Читайте також: Влада Гаїті продовжила надзвичайний стан до квітня

Як зазначається, з 12 березня 2024 року в Гаїті - бідній країні Карибського басейну з населенням 11 мільйонів людей - немає прем'єр-міністра. Прем'єр-міністр країни Аріель Анрі подав у відставку після того, як озброєні угруповання не дозволили йому повернутися з Кенії, де він підписав угоду про введення багатонаціональних сил безпеки, намагаючись відновити закон та порядок.

Бандитські угруповання скористалися вакуумом влади та розширили свій контроль над територією країни.

Організація Об'єднаних Націй у звіті, опублікованому на початку цього тижня, назвала ситуацію на Гаїті "катаклізмом".

Як повідомляв Укрінформ, 1 березня в кількох районах столиці Гаїті Порт-о-Пренс сталася стрілянина, кілька бандитських угруповань домовилися про спільні дії з метою усунення прем'єр-міністра Аріеля Анрі. Унаслідок дій бандитських груп сотні ув'язнених втекли з в'язниці у Порт-о-Пренс.

Уряд Гаїті 3 березня оголосив надзвичайний стан і запровадив комендантську годину після масштабної втечі ув’язнених.

Від початку цього року на Гаїті внаслідок бандитського насильства загинули понад 1500 осіб.

Фото: Х

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-