Поводження з ув'язненими у Росії засудили понад 40 країн в ОБСЄ

Поводження з ув'язненими у Росії засудили понад 40 країн в ОБСЄ

Заява
Укрінформ
Понад 40 держав-учасниць ОБСЄ засудили відсутність реакції Росії на рекомендації Віденського механізму від березня 2024 року щодо свавільних затримань та жорстокого поводження з ув'язненими в Росії.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідну спільну заяву від імені держав-учасниць ОБСЄ зачитав посол Данії Крістіан Гронбех-Єнсен під час засідання Постійної ради цієї організації у четвер у Відні.

У заяві нагадується, що 22 березня Албанія, Андорра, Австрія, Боснія та Герцеговина, Бельгія, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Сполучене Королівство та Сполучені Штати висловили глибоке занепокоєння з приводу грубих порушень прав людини, які відбуваються в Російській Федерації.

Читайте також: Штати засудили посилення політичних репресій в РФ і закликали Кремль звільнити 680 політвязнів

Посилаючись на Віденський механізм ОБСЄ, ці країни закликали Росію надати конкретні та змістовні відповіді на сім запитань, що стосуються свавільних або несправедливих арештів та затримань, переслідування членів політичної опозиції, а також катувань та жорстокого поводження в російських місцях утримання під вартою та в'язницях.

"На жаль, Російська Федерація не відреагувала відповідно до зобов'язань Віденського механізму у 10-денний термін. Фактично, минуло вже 27 днів без жодної відповіді", - йдеться у заяві.

Було вказано на те, що світ досі не знає, що саме відбувалося в останні години перед смертю ув’язненого опозиціонера Олексія Навального. Також було зазначено, що багато членів російської опозиції, включаючи Володимира Кара-Мурзу, залишаються в ув'язненні, і їхні життя перебувають у серйозній небезпеці.

Засудивши "широкомасштабне та систематичне придушення незалежних голосів російською владою", понад 40 країн-учасниць ОБСЄ закликали Росію "негайно і беззастережно звільнити всіх свавільно затриманих осіб".

Читайте також: Росія утримує у колоніях і СІЗО без зв’язку тисячі цивільних українців - ВВС

Вони повторно виступили з "наполегливим проханням" до РФ "надати конкретні та змістовні відповіді на наші запитання без будь-яких подальших зволікань".

"Мовчання з боку Російської Федерації не відповідає зобов'язанням ОБСЄ у сфері людського виміру. Тому дозвольте мені підкреслити, що ми будемо наполегливо шукати відповіді на наші занепокоєння, вивчаючи відповідні зустрічі, механізми та комітети, доступні для нас у рамках структур ОБСЄ та інших багатосторонніх майданчиків", - заявив данський посол при ОБСЄ.

Як повідомлялося, 22 березня 41 країна-учасниця ОБСЄ застосували так званий Віденський механізм у зв'язку з серйозними порушеннями прав людини та зловживаннями, що відбуваються в Російській Федерації.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-