Президентка Грузії заявила, що ветує закон про «іноагентів»

Президентка Грузії заявила, що ветує закон про «іноагентів»

Укрінформ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтвердила намір накласти вето на закон про «іноагентів», якщо він буде ухвалений.

Про це вона заявила в інтерв'ю ВВС, повідомляє Укрінформ.

«Я накладу вето на цей закон, як це роблю щодо інших законів, які суперечать стратегії та рекомендаціям Європейського Союзу», - сказала Зурабішвілі.

Водночас вона додала, що правляча партія має достатньо голосів у парламенті для подолання вето.

Президент розкритикувала законопроєкт і наголосила, що він є «копією» ухваленого Росією у 2012 році законодавства про «іноземних агентів».

Читайте також: Парламент Грузії затвердив у першому читанні законопроєкт про «іноагентів»

Раніше Зурабішвілі зустрілася з послами країн ЄС, США та Британії, з якими поділилася своїми побоюваннями щодо законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу».

Високий представник ЄС Жозеп Боррель та єврокомісар з питань розширення та сусідства Олівер Варгеї заявили, що цей законопроєкт викликає тривогу.

«Це дуже тривожний розвиток подій, і остаточне ухвалення цього закону негативно вплине на прогрес Грузії на шляху до ЄС. Цей закон не відповідає основним нормам та цінностям ЄС... ЄС закликає Грузію утриматися від ухвалення законодавства, яке може поставити під загрозу шлях Грузії до ЄС – шлях, який підтримує переважна більшість громадян Грузії», – йдеться у заяві.

Читайте також: Поліція під парламентом і сльозогінний газ: у Грузії знову мітингують проти закону про «іноагентів»

Як повідомляв Укрінформ, парламент Грузії сьогодні затвердив закон про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

На початку квітня 2024 року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що уряд повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту у Тбілісі проходять акції протестів.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-