Після атаки Ірану Польща готова приєднатися до проєкту «європейського залізного купола» - Туск

Після атаки Ірану Польща готова приєднатися до проєкту «європейського залізного купола» - Туск

Укрінформ
Операція, яку нещодавно Іран провів проти Ізраїлю, дуже схожа до масованого ракетного обстрілу Росією території України. Такого роду дії зумовлюють ініціативу уряду Польщі приєднатися до проєкту «європейського залізного купола» (European Sky Schield).

Про це під час пресконференції у вівторок у Варшаві заявив глава польського уряду Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив прем’єр Польщі, іранська операція проти Ізраїлю, як йому розповіли польські генерали, «була майже ідентичною до тієї масованої атаки, яку Росія провела проти України за допомогою ракет, бомбардувальників і безпілотників».

«Згідно з аналізом наших військових, не виключено, що так могла би виглядати якась чергова хвиля агресії з боку Росії. Тому, потрібно дуже уважно вивчати кожен такий випадок», - наголосив Туск.

Він зазначив, що одна велика різниця: у випадку іранської атаки 90% ракет і безпілотників було збито завдяки «залізному куполу» та іншим установкам, які захищають небо над Ізраїлем. Він додав, що більшість з цих ракет і безпілотників було збито не над Ізраїлем, а над Іраком чи Ліваном, що свідчить про дієвість цієї системи. Водночас, він зауважив, що Україна у змозі збивати лише 30% цих повітряних цілей.

На переконання Туска, війна в Україні й іранський досвід показує, що потрібно контролювати небо над своєю територією, а тому Варшава намагається здійснювати кроки «щодо заповнення прогалин».

У цьому контексті він підкреслив, що Польща намагається отримати системи, «з яких має бути створений щільний залізний купол над польським небом».

«Тому ми також співпрацюватимемо у межах ініціативи European Sky Schield, тобто європейського повітряного щита. І мені не перешкоджає, що головними ініціаторами цього проєкту були німці. Ця система також базується на ізраїльських ракетах Arrow, які були дуже ефективними»,- підкреслив польський прем’єр.

Він також зауважив, що Польща й надалі продовжуватиме розвивати свої системи ППО/ПРО Pilica, Narew, Wisla, що вже відбувається на даний момент.

Ініціатива «Європейський небесний щит» — це проєкт побудови наземної інтегрованої європейської системи ПРО, яка включає засоби боротьби з балістичними ракетами. Станом на січень 2024 року в ініціативі беруть участь дев'ятнадцять європейських держав.

Читайте також: Атака на Ізраїль підтвердила військово-політичні потреби України - дипломат

Як повідомляв Укрінформ, представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі заявив, що Іран у ніч на 14 квітня запустив понад 300 ракет та безпілотників по Ізраїлю, 99% яких було перехоплено силами ППО.

Раніше іранські офіційні особи виступили з погрозами на адресу Ізраїлю після авіаудару 1 квітня по консульству Ірану в Сирії, внаслідок якого були ліквідовані воєначальники та посадовці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-