Бельгія розслідуватиме ймовірне втручання Росії у вибори в ЄС

Бельгія розслідуватиме ймовірне втручання Росії у вибори в ЄС

Укрінформ
Прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо оголосив у п’ятницю про початок розслідування ймовірного втручання Росії у загальноєвропейські вибори.

Про це повідомляє AP, передає Укрінформ.

За словами прем’єр-міністра, бельгійська розвідка підтвердила існування мережі, яка намагається підірвати підтримку України з боку європейських партнерів.

«Бельгійські спецслужби підтвердили існування проросійських мереж втручання, які діють у кількох європейських країнах, а також тут, у Бельгії", - сказав Де Кроо.

Він додав, що Бельгія тісно співпрацює з владою Чехії, яка раніше викрила мережу російського впливу в ЄС.

За словами глави бельгійського уряду, розслідування встановило, що до членів Європарламенту зверталися та пропонували гроші для просування російської пропаганди.

«За даними нашої розвідки, цілі Москви дуже чіткі. Мета полягає в тому, щоб допомогти обрати більше проросійських кандидатів до Європейського парламенту та зміцнити певний проросійський наратив у цій інституції», - сказав він журналістам.

Де Кроо зазначив, що «мета дуже ясна: ослаблення європейської підтримки України служить Росії на полі бою, і це справжня мета того, що було розкрито за останні тижні».

Водночас він підкреслив, що підкуп готівкою відбувався не на території Бельгії. «Це серйозна проблема, і саме тому я вжив заходів. Ми не можемо допустити такого типу російської загрози поміж нас. Нам потрібно діяти, і нам потрібно діяти як на національному рівні, так і на рівні ЄС», - додав він, не повідомивши деталей, кому можуть бути оголошені підозри.

Вибори до Європарламенту мають відбутися з 6 по 9 червня 2024 року. Паралельно в багатьох країнах пройдуть національні вибори.

Читайте також: Європарламент ухвалив резолюцію проти російської дезінформації перед виборами в ЄС

Як повідомляв Укрінформ, чеський уряд раніше заявив про викриття та знешкодження проросійської мережі в країні. У результаті в національний санкційний список було внесено, зокрема, українського олігарха Віктора Медведчука та його компаньйона Артема Марчевського, а також дезінформаційний ресурс The Voice of Europe. За висновками Служби безпеки інформації (BIS), саме цим сервером керували прокремлівські бізнесмени з метою вплинути на європейські вибори.

Фото: facebook.com/alexanderdecroo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-