Єлисейський та Букінгемський палаци вперше обмінялись почесними вартами

Єлисейський та Букінгемський палаци вперше обмінялись почесними вартами

Укрінформ
Франція та Великобританія у понеділок організували обмін королівськими вартами, щоб відзначити 120-ту річницю укладення договору, що увійшов в історію як «Сердечна Антанта», і який досі символізує дружбу у відносинах двох держав.

Як зазначили в Єлисейському палаці, це вперше в історії, коли іноземні війська запрошені взяти участь у почесному ритуалі, передає Укрінформ із посиланням на BFMTV.

Отже, гренадери британського королівського дому взяли участь у церемонії зміни варти у почесному дворі Єлисейського палацу в присутності глави держави та посла Великої Британії Менни Роулінгс. Потім французькі гвардійці зробили те ж саме в Лондоні, перед Букінгемським палацом короля Чарльза ІІІ.

"У той час, коли за Brexit проголосували, а потім реалізували, у той час, коли війна повернулась, і наші виклики величезні, ця «Сердечна Антанта» є в певному сенсі фундаментом, старим, але таким актуальним у наш час, який дозволяє нам разом тримати двосторонні відносини ", - сказав президент Франції Емманюель Макрон у своєму відеозверненні, розміщеному в соціальній мережі X.

«Відносини між нашими народами сьогодні так само важливі, як і в 1904 р. Хай живе франко-британська дружба!» - відповів йому британський прем’єр-міністр Ріші Сунак також у соцмережі Х.

Читайте також: Макрон закликав французів до єдності у 105-ту річницю завершення Першої світової війни

16 гвардійців 7-ї роти з Великої Британії у своїх традиційних "бірксинах" - високих шапках з ведмежого хутра, взяли участь в урочистостях на честь своїх французьких колег з двох підрозділів 1-го піхотного полку. Потім хор французької армії заспівав два гімни - "Боже, бережи короля" і "Марсельєзу".

У Лондоні в такій же церемонії перед Букінгемським палацом взяли участь два підрозділи 1-го і 2-го піхотних полків Республіканської гвардії. Там зміну варти відвідали герцог і герцогиня Единбурзькі - принц Едвард і його дружина Софі, у супроводі начальника британського Генерального штабу генерала Патріка Сандерса і його французького колеги генерала П'єра Шілля.

Підписана 8 квітня 1904 року низка угод "Сердечної Антанти" покращила відносини між Францією та Великою Британією після наполеонівських воєн, поклала край колоніальним суперечкам та об'єднала Францію та Велику Британію проти Німеччини у Першій світовій війні. До сьогодні цей договір вважається також основою альянсу між двома країнами-членами НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці 2023 року Єлисейський палац відродив традицію, від якої відмовилися у 1996 році, та зробив церемонію зміни варти відкритою для публіки у перший вівторок кожного місяця.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-