США попереджали Росію про ймовірність теракту саме у «Крокусі» - WP

США попереджали Росію про ймовірність теракту саме у «Крокусі» - WP

Укрінформ
Більш ніж за два тижні до теракту в підмосковному «Крокус Сіті Холл», США повідомляли Кремль, що концертний майданчик є потенційною мішенню для терористів.

Про це The Washington Post анонімно повідомили кілька чиновників, знайомі з цим питанням, передає Укрінформ.

Зазначається, що США в рамках політики «обов'язок попереджати» регулярно діляться інформацією про можливі теракти з іншими країнами, але не надає дані про конкретні цілі, щоб не розкривати свої джерела інформації. Проте США повідомили Москву, що теракт відбудеться саме в «Крокус Сіті Холл» через потенційну небезпеку для американців у Росії.

Як зазначається, високий ступінь конкретизації даних підкреслює впевненість Вашингтона, що ІДІЛ готував напад в концертному центрі, і прямо суперечить твердженням Москви про те, що попередження США були занадто загальними, щоб допомогти запобігти нападу.

Читайте також: Теракт розвінчує створений пропагандистами образ «захисника Росії» Путіна - швейцарські ЗМІ

За словами співрозмовників видання, США повідомили РФ про можливий теракт 6 березня. А 7 березня посольство США в РФ публічно оголосило, що відстежує повідомлення про напади на великі зібрання в Москві, і порадило своїм громадянам уникати великих скупчень людей.

Так, один із працівників, що в ніч нападу працював у гардеробі концертного залу, розповів, що співробітники «Крокусу» були попереджені про можливість терористичної атаки ще 7 березня.

Один із чиновників зазначив, що російський уряд, принаймні спочатку, серйозно поставився до попередження США, зокрема щодо інформації про плани ІДІЛ напасти на синагогу. Наступного дня ФСБ РФ оголосила, що запобігла нападу Ісламської держави на синагогу в Москві.

Читайте також: Іран попереджав Росію про загрозу безпеці перед терактом у «Крокусі» - Reuters

Як зазначає медіаресурс, чому в подальшому безпека не була посилена і збережена, залишається незрозумілим. Можливо, російські спецслужби побачивши, що найближчими днями після 7 березня не було здійснено жодної атаки, припустили, що американська інформація була недостовірною, і зменшили свою пильність, припускають деякі американські чиновники. На думку аналітиків і оглядачів російської політики, путінські спецслужби більше стурбовані придушенням політичного інакодумства і опозиції до президента, ніж викоріненням терористичних змов.

Сам російський лідер публічно відкинув попередження США всього за три дні до нападу 22 березня, назвавши їх «відвертим шантажем» і спробою залякати і дестабілізувати росіян.

Читайте також: Теракт у «Крокус Сіті Холл» став символом деградації російських спецслужб

Як повідомляв Укрінформ, вечері 22 березня група озброєних людей у камуфляжній формі влаштувала стрілянину у підмосковному концертному залі Crocus City Hall («Крокус Сіті Холл»), виникла пожежа. За останніми офіційними даними, внаслідок теракту загинули 144 особи, ще 382 постраждали.

Фото: Xinhua/Bai Xueqi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-