У Литві торік змінили 13 радянських назв вулиць

У Литві торік змінили 13 радянських назв вулиць

Укрінформ
Минулого року в Литві було зареєстровано 13 змін радянських назв вулиць.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на литовського мовника LRT.

Зазначається, що найбільше було перейменовано вулиць, названих на честь письменника та радянського активіста Пятраса Цвірки.

Назви вулиць змінюються після того, як у травні минулого року набув чинності закон про «десовєтизацію», який забороняє поширення в Литві тоталітарних та авторитарних режимів та їх ідеологій. Відповідно до закону, символи тоталітаризму та авторитаризму, такі як пам'ятники, назви вулиць, площ та інших громадських об'єктів, а також інші символи, мають бути видалені із громадських місць.

Одна з ініціаторів закону Паула Кузміцкене, колишній голова комісії Сейму з боротьби за свободу та історичну пам'ять держави, зазначила, що темпи реалізації закону поки що недостатні, і висловила сподівання, що цього року вони пришвидшаться.

«Цього року ми відзначаємо початок партизанської війни, і мені здається, було б дуже символічним, щоб з нагоди цієї річниці в Литві більше не було знаків окупантів», - сказала депутатка.

Читайте також: Від декомунізації до деколонізації: в Україні почалась нова хвиля перейменувань

За її словами, населенню має бути надана чітка та зрозуміла інформація про те, чому ім'я того чи іншого радянського діяча не підходить для тієї чи іншої вулиці, площі чи скверу. «Нинішня дискусія про Соломія Неріс показує, що такої комунікації дуже не вистачає», - зазначила ініціаторка закону.

Наприкінці лютого комісія з десовєтизації вирішила, що вулиці, названі на честь поетеси Неріс у Литві, пропагують тоталітарний режим і мають бути перейменовані. Комісія рекомендувала перейменувати названі на її честь вулиці у Вільнюсі, Клайпеді та інших містах.

Як повідомляв Укрінформ, в березні 2022 року у Вільнюсі з’явилася вулиця Героїв України, яка веде до Посольства Росії. Того ж дня біля диппредставництва були встановлені таблички з новою назвою двома мовами - литовською та українською.

Фото: A. Grigoit nuotr. / LRT.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-