Мера Таллінна відправили у відставку через скандал з його партією

Мера Таллінна відправили у відставку через скандал з його партією

Укрінформ
На позачерговому засіданні Талліннських міських зборів у вівторок був відправлений у відставку мер естонської столиці, голова Центристської партії Естонії Михайло Килварт.

Про це передає Укрінформ із посиланням на естонського мовника ERR.

Вотум недовіри підтримав 41 депутат із 43 присутніх. Проти не було подано жодного голосу. Загалом у Талліннських міськзборах 79 депутатів, для висловлення недовіри було необхідно щонайменше 40 голосів "за".

Соратники мера із фракції Центристської партії засідання проігнорували. Сам Килварт на сесію з'явився і виступив із промовою. За його словами, центристи продовжать політичну боротьбу, перебуваючи в опозиції. Після відставки з посади мера Таллінна Михайло Килварт зможе відновити свої повноваження у столичних міських зборах.

На муніципальних виборах у жовтні 2021 року Килварт отримав 27 663 голоси. За підсумками виборів правлячу коаліцію в Таллінні сформували центристи та соцдеми, при цьому Килварт зберіг за собою посаду градоначальника. На посаді мера Таллінна Михайло Килварт працював з 12 квітня 2019 року.

25 березня 2024 року естонська Соціал-демократична партія оголосила про свій вихід зі столичної коаліції. Тепер міськрада має на вибори нового мера два місяці. Виконувачем обов'язків мера була призначена віцемер Мадле Ліппус із Соціал-демократичної партії.

Вотум недовіри Михайлу Килварту 21 березня ініціювали 37 депутатів Талліннських міських зборів. Основною причиною, за словами ініціаторів, стало рішення Талліннського окружного суду у кримінальній справі, пов'язаній із проєктом нерухомості Porto Franco.

Читайте також: Естонія оголосила персоною нон грата ще одного працівника посольства РФ

18 березня Талліннський окружний суд визнав естонського девелопера Хіллара Тедера та колишнього генсека Центристської партії Михайла Корба і саму партію винними у торгівлі впливом. Суд засудив Тедера до одного року п'яти місяців позбавлення волі, Корба - до одного року двох місяців. Суд ухвалив, що вирок не буде виконаний у повному обсязі, якщо протягом дворічного випробувального терміну Тедер і Корб не вчинить нового умисного злочину.

Центристській партії був призначений загальний грошовий штраф у розмірі одного мільйона євро.

Як повідомляв Укрінформ, на початку 2023 року столиця Естонії передала Житомиру 14 автобусів марки Scania.

Фото: ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-