Верховний суд США тимчасово дозволив Техасу застосовувати суперечливий закон щодо мігрантів

Верховний суд США тимчасово дозволив Техасу застосовувати суперечливий закон щодо мігрантів

Укрінформ
Верховний суд США у вівторок дозволив Техасу тимчасово застосовувати суперечливий закон штату, який надає місцевій владі повноваження затримувати й депортувати нелегальних мігрантів з Мексики.

Про це передає Укрінформ із посиланням на The New York Times.

Закон штату був оскаржений адміністрацією президента Джо Байдена як такий, що зазіхає на повноваження федеральної влади.

Поки триватиме розгляд апеляції, правоохоронцям Техасу буде дозволено затримувати осіб за незаконний перетин кордону.

Закон також надає судам штату повноваження ухвалювати накази про їх депортацію.

Щоправда, апеляційний суд може терміново вирішити, що на період розгляду апеляції закон не має сили.

Три члени суду висловили незгоду з оголошеною ухвалою.

«Сьогодні суд провокує подальший хаос і кризу в імміграційному правозастосуванні, – зазначив один із суддів. – Техас ухвалив закон, який безпосередньо регулює в'їзд і виселення негромадян і недвозначно наказує судам штату ігнорувати будь-які поточні федеральні імміграційні процедури». За словами судді, національний уряд протягом більш як століття «мав виняткові повноваження щодо в'їзду й випровадження негромадян».

Читайте також: Байден звинуватив Трампа у блокуванні закону про заходи боротьби з мігрантами

Різке зростання кількості мігрантів, які в'їжджають до США, посилило протистояння між політичними партіями, подекуди й усередині самих партій. Це призвело, зокрема, до провалу двопартійної угоди в Конгресі про посилення безпеки кордонів, яка передбачала також виділення допомоги Україні та Ізраїлю.

Як повідомляв Укрінформ, між Білим домом і губернатором штату Ґреґом Ебботом давно триває суперечка довкола питань міграції. Губернатор розгорнув дорогу кампанію зі стримування мігрантів, у тому числі шляхом встановлення колючого дроту вздовж берега прикордонної річки Ріо-Гранде.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-