У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу йти в прем'єри та брати участь у виборах

У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу йти в прем'єри та брати участь у виборах

Укрінформ
Верховний суд Хорватії заборонив чинному президенту Зорану Мілановичу балотуватися на посаду прем'єр-міністра, брати участь у майбутніх парламентських виборах або вести виборчу кампанію, поки він не піде у відставку з нинішньої посади.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

У п'ятницю президент Хорватії Зоран Міланович після призначення парламентських виборів оголосив, що буде балотуватися на посаду прем'єр-міністра Хорватії за списком опозиційної Соціал-демократичної партії.

Суд назвав раптове рішення Мілановича "несумісним" з його роллю глави держави.

"Президент Міланович вже порушив конституцію своєю поведінкою з п'ятниці по сьогодні", - сказав Мирослав Сепарович, голова Конституційного суду в Загребі, закликаючи президента виконати рішення суду.

Прем'єр-міністр Хорватії не обирається прямими виборами, а висувається партійною більшістю в парламенті, а це означає, що його кандидатура може бути успішною незалежно від того, чи буде він включений до виборчого бюлетеня, чи ні.

У неділю, напередодні судового рішення, Міланович виступив із низкою образливих заяв на адресу суддів, стверджуючи, що навіть якщо судді Конституційного суду приймуть інше рішення, він все одно буде кандидатом на посаду прем'єр-міністра.

Читайте також: Президент Хорватії назвав гасло «Слава Україні» шовіністським, в ОП відреагували

Прем'єрство Мілановича може мати наслідки для Європейського Союзу. Хорватія, яка за прем'єр-міністра Андрея Пленковича є рішучою прихильницею України, може змінити цю позицію з лідером, який є прихильником Росії. Міланович виступав проти вступу до НАТО Фінляндії та Швеції і перешкоджав проведенню в Хорватії офіцерських тренінгів для українських військових.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю президент Хорватії Зоран Міланович оголосив, що парламентські вибори в країні пройдуть 17 квітня.

Фото: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-