Хорватія проведе дострокові парламентські вибори у квітні

Хорватія проведе дострокові парламентські вибори у квітні

Укрінформ
У п'ятницю президент Хорватії Зоран Міланович оголосив, що парламентські вибори в країні пройдуть 17 квітня.

Про це повідомляє Politico, передає Укрінформ.

Парламентські вибори дадуть старт тому, що в Хорватії називають "роком супервиборів". Після європейських виборів у червні хорвати також проголосують на президентських виборах, які відбудуться цього року. Хоча президент має право пропонувати поправки до конституції і скликати позачергові сесії парламенту, більшість його повноважень є здебільшого церемоніальними.

Нинішній уряд країни під керівництвом прем'єр-міністра Андрея Пленковича в останні місяці зіткнувся з критикою від лівої опозиції, яка вимагала дострокових виборів. Пленкович і його правоцентристська партія "Хорватський демократичний союз" (ХДС) були звинувачені опозицією і самим президентом у корупції.

Читайте також: Лідери країн Південно-Східної Європи підписали декларацію на підтримку України

Партія Пленковича відкидає ці звинувачення. Пленкович, 53-річний колишній дипломат, очолює країну з 2016 року. ХДС керує в коаліції з кількома меншими партіями та депутатами, що дає їй мінімальну більшість у 151-місному парламенті.

Президент Хорватії в лютому назвав Пленковича "головним захисником злочинності та корупції" після того, як призначення Івана Турудіча генеральним прокурором країни викликало хвилю обурення. На цьому призначенні наполягав сам Пленкович. Турудіча, який у середу склав присягу на посаді генерального прокурора, звинувачують у зв'язках з особами, підозрюваними в корупції.

Президент Хорватії заявив, що метою Пленковича було "приховати або стерти всі сліди корупції, злочинності та партійно-політичного фаворитизму, що ведуть до колишніх і нинішніх чиновників його уряду".

Читайте також: Хорватія ухвалила рішення про передачу Україні арештованої яхти Медведчука

Bloomberg зазначає, що згідно з опитуванням Promocija Plus від 10 березня, партія ХДС наразі лідирує в опитуваннях, отримуючи близько 27% підтримки, головна опозиційна Соціал-демократична партія має майже на 10 % менше.

Як повідомляв Укрінформ, хорватські законодавці вчора проголосували за розпуск парламенту, щоб відкрити шлях до проведення парламентських виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-