Світ має змінити підхід до торгівлі з Китаєм, щоб не «вигодувати крокодила», як було з Росією - експерт

Світ має змінити підхід до торгівлі з Китаєм, щоб не «вигодувати крокодила», як було з Росією - експерт

Укрінформ
Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар вважає, що Європа і США мають переглянути підходи до торгівлі з Китаєм, оскільки велике позитивне сальдо на користь КНР нагадує таке ж "вигодовування крокодила", як це було у випадку з Росією.

Таку думку Гончар висловив у виступі на IV Форумі Україна-Японія "Особливе глобальне партнерство. Україна і Японія в контексті російської війни", організованому Центром "Нова Європа", повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами експерта, події, які відбуваються в Європі і Східній Азії, насправді пов'язані. Тому перемога України в Європі означатиме найефективніше попередження Китаю щодо його експансіоністських планів у Азії.

Читайте також: Пекін заявив, що у Тайванській протоці немає «міжнародних вод»

"За великим рахунком, я не схильний вважати, що Китай найближчим часом вдасться до відвертих мілітарних дій. Але Китай бере економічною потугою, і, по суті, тут він уже має незаперечний успіх. Погляньте на сальдо торговельних відносин Китаю з Європою, Північною Америкою, Японією - це колосальне позитивне сальдо для Китаю. Тобто, я б сказав, що "вигодовування крокодила" продовжується. Це точно так само, як "годували" Росію", - сказав Гончар.

За його словами, для того, щоб не допустити "гарячого сценарію" у Східній Азії, необхідна жорстка економічна позиція.

У цьому контексті він висловив переконання в необхідності перегляду підходів у світі до торгівлі з Китаєм, позиція якого, на думку експерта, у цьому сенсі є вразливою.

Читайте також: Єрмак обговорив українську Формулу миру із послом Китаю

"Це (велике позитивне сальдо - ред.) його сила і водночас вразливість. Тому просто потрібно діяти рішуче", - переконаний президент Центру глобалістики «Стратегія XXI".

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони Тайваню виявило впродовж доби 26 військових літаків і 10 бойових кораблів китайської армії навколо острова, що стало першим масованим патрулюванням за останні кілька тижнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-