Європа де-факто вже перебуває в конфлікті з Росією - глава Міноборони Чехії

Європа де-факто вже перебуває в конфлікті з Росією - глава Міноборони Чехії

Укрінформ
Європа по суті вже перебуває в стані конфлікту з Росією, яка веде проти ЄС гібридну війну.

Про це сказала міністерка оборони Чеської республіки Яна Чернохова в ефірі телеканалу CT24, передає кореспондент Укрінформу.

«Де-факто ми уже живемо в конфлікті… Не йдеться про конвенціональні бойові дії як у минулому столітті, але ми уже втягнуті до якогось конфлікту через кібер-атаки, які здійснює Росія», - сказала Чернохова.

Вона зазначила, що треба готуватися до «будь-яких сценаріїв», але закликала не поширювати паніку серед населення щодо безпосередньої загрози війни. Водночас міністерка не стала заперечувати висновки багатьох політиків і експертів, що союзники мають 3-5-7 років, щоби привести свої армії в стан боєготовності.

Читайте також: Слова Макрона мали посіяти непевність у дії Путіна - Сікорський

«Україна власною кров'ю виграє нам час, щоб ми могли навести лад у своїй обороні, а не покладатися тільки на інших», - сказала членкиня уряду та зауважила, що трохи більше 2 років тому мало хто міг очікувати, що жорстока війна буде точитися не так далеко від кордонів Чехії.

Чернохова підкреслила необхідність підтримки України. Говорячи про ініціативу Праги щодо придбання боєприпасів для України в третіх країнах за гроші ЄС, вона висловила сподівання, що в кінцевому підсумку вдасться закупити «й більше, ніж 800 тисяч» одиниць, які були анонсовані.

В першій половині дня Чернохова виступила на конференції в Празі з нагоди 25-річчя приєднання ЧР до НАТО. Там вона сказала: «Хоча Україна не є частиною НАТО, вона є ключовим союзником. І тим, хто в цей час веде найважчу боротьбу з російським експансіонізмом і агресивністю, яку Путін готовий застосувати де завгодно».

Як відомо, Чехія стала членом НАТО разом з Угорщиною і Польщею в 1999 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-