Єврокомісія рекомендуватиме розпочати переговори з Боснією і Герцеговиною про членство в ЄС

Єврокомісія рекомендуватиме розпочати переговори з Боснією і Герцеговиною про членство в ЄС

Укрінформ
Європейська комісія сьогодні оприлюднить доповідь щодо прогресу Боснії і Герцеговини (БіГ) у реформах, необхідних для вступу до ЄС, та рекомендуватиме Європейській раді розпочати переговори про членство з цією країною.

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн перед пленарним засіданням Європейського парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Безумовно, більше прогресу необхідно для приєднання до нашого Європейського Союзу. Ця країна (Боснія і Герцеговина - ред.) продемонструвала, що вона може досягати результатів у виконанні критеріїв членства, а також прагнення її народу стати частиною нашої родини. Саме тому сьогодні ми приймемо рішення рекомендувати Європейській раді розпочати переговори про вступ з Боснією і Герцеговиною», - сказала президент Єврокомісії.

Вона повідомила, що Єврокомісія сьогодні представить доповідь щодо прогресу БіГ на шляху до членства в ЄС. Цей документ засвідчить, що з моменту отримання статусу країни-кандидата Боснія і Герцеговина протягом року досягла більшого прогресу, ніж за все минуле десятиліття.

Зокрема, країна повністю приєднується до рішень та заяв ЄС у сфері спільної зовнішньої та безпекової політики, ухвалила важливі закони щодо запобігання конфлікту інтересів, боротьби із відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Боснія і Герцеговина покращила систему охорони кордонів та готова активно співпрацювати з європейським прикордонним агентством Frontex з регулювання міграційних потоків.

Крім цього, Міністерство юстиції БіГ погодилося включити у внутрішні процедури кримінального переслідування рішення Міжнародного кримінального трибуналу щодо колишньої Югославії. Важливою складовою прогресу Боснії й Герцеговини на шляху до ЄС є процес діалогу та інтеграції в суспільстві, зауважила фон дер Ляєн.

Читайте також: Фон дер Ляєн: ЄС допоможе Боснії і Герцеговині на шляху до членства, але темпи залежать від реформ

«Потягом минулих років ми змінили наші підходи до регіону Західних Балкан, усвідомили, що вже недостатньо просто чекати, коли Західні Балкани наблизяться до нас. Вже недостатньо говорити, що двері відкриті. Ми маємо прийняти на себе відповідальність та підтримати їх на шляху до Європейського Союзу всіма можливими способами. Саме тому ми створили План зростання для Західних Балкан, відкрили переговори про членство з Албанією і Північною Македонією. І ми зобов’язалися це зробити також із Боснією і Герцеговиною», - зазначила президент Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила політичне рішення розпочати переговори щодо вступу до Європейського Союзу з Україною і Грузією, а також, за певних умов, із Боснією і Герцеговиною. Єврокомісії було доручено розробити рамкові умови для переговорів з Україною і Молдовою та надати висновки щодо готовності до таких переговорів Боснії і Герцеговини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-