Бундестаг обговорив у комітетах ситуацію щодо прослуховування офіцерів

Бундестаг обговорив у комітетах ситуацію щодо прослуховування офіцерів

Укрінформ
Ситуацію з прослуховуванням розмови офіцерів Люфтваффе стосовно ракет Taurus у понеділок обговорювали відразу два комітети Бундестагу - з питань парламентського контролю та оборонний.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні відбулося позачергове засідання комітету парламентського контролю німецького Бундестагу. Гостем від федерального уряду був, серед інших, федеральний міністр оборони Борис Пісторіус», - повідомив журналістам глава комітету Константин фон Нотц.

За його словами, «є всі ознаки, які вказують на російську хакерську операцію та виток інформації». Раніше комітет уже неодноразово звертав увагу на російську шпигунську та дезінформаційну діяльність і пов’язані з цим небезпеки, нагадав фон Нотц. Комітет очікує від федерального уряду «проактивного та рішучого розслідування». Нотц також зауважив, що інформаційна війна російської сторони проти Європи, НАТО та Німеччини, швидше за все, наростатиме. Комітет погодився з міністром оборони, що Німеччина в майбутньому повинна бути значно міцнішою, стійкішою та обороноздатнішою.

Пісторіусу довелося взяти участь також у закритому засіданні оборонного комітету, яке ініціювала фракція консерваторів – блок ХДС/ХСС. На порядку денному стояв як сам факт прослуховування, так і зміст розмови, в якій йшлося про можливості використання німецьких крилатих ракет Taurus в Україні.

Демократична опозиція зажадала від уряду чіткого пояснення щодо позиції канцлера Олафа Шольца, який тижнями говорить про втягування Німеччини у конфлікт, тоді як офіцери ВПС у своїй розмові стверджують, що німецьким офіцерам не обов’язково бути присутніми на території України для програмування ракет.

Утім Шольц особисто на засідання комітету не прийшов. Слід очікувати, що главі уряду доведеться відповідати під час пленарного засідання 13 березня, де передбачено годину запитань і відповідей федерального канцлера. На брифінгу в понеділок речник уряду заявив, що позиція канцлера не змінилась.

Читайте також: Союзники радять ФРН посилити інформбезпеку після скандалу з прослуховуванням - ЗМІ

Вже цього четверга фракція ХДС/ХСС знову виносить на голосування парламенту в черговий раз питання передачі Україні ракет Taurus.

Як повідомляв Укрінформ, 1 березня російські пропагандистські ЗМІ оприлюднили розмову чотирьох офіцерів ВПС Німеччини, які обговорювали технічні деталі можливого застосування ракет Taurus для удару по Кримському мосту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-