У Португалії соціалісти втратили абсолютну більшість у парламенті

У Португалії соціалісти втратили абсолютну більшість у парламенті

Укрінформ
Лідер португальського правоцентристського Демократичного альянсу (AD) Луїс Монтенегро оголосив про перемогу на недільних парламентських виборах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

«Здається неминучим, що AD виграв вибори, а соціалісти програли», — сказав він у зверненні в Лісабоні після опівночі.

Монтенегро заявив, що очікує, що президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза офіційно запропонує AD сформувати уряд.

Однак офіційні результати, які були майже готові вранці в понеділок, показали, що AD все ще не здобув більшості.

Це ускладнює політичний сценарій, оскільки Монтенегро також повторив свою передвиборчу обіцянку не покладатися на підтримку ультраправих чи укладення будь-яких угод з правими популістами.

Екзит-поли показали, що ультраправа партія Chega (Досить) досягла значних успіхів, а її лідер заявив, що партія «готова створити уряд».

Лівоцентристська Соціалістична партія (PS), яка перебуває при владі з 2015 року, визнала свою поразку, а її лідер Педро Нуну Сантуш привітав AD з перемогою.

Майже повні офіційні результати показали, що Демократичний альянс набрав 29,49% голосів на виборах у неділю, трохи обійшовши соціалістів, які отримали 28,66% голосів.

Це означає, що AD може отримати 79 місць у 230-місцевому законодавчому органі порівняно з 77 місцями у соціалістів.

18 відсотків голосів ультраправої партії Chega (Досить) означають, що партія може отримати 48 місць, що значно більше порівняно з 12 місцями, які вона отримала на попередніх виборах у 2022 році.

Оскільки жодна партія не претендує на солідну більшість, тепер справа зводиться до формування правлячої коаліції навколо переможців виборів - Демократичного альянсу.

Читайте також: Представники усього політичного спектру Португалії підтримують Україну - глава МЗС

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня у Португалії відбулися дострокові вибори, через чотири місяці після раптової відставки прем'єр-міністра Антоніу Кошти на тлі розслідування справи про хабарництво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-