Швеція вступає в НАТО - протокол прийняли всі країни-члени Альянсу

Швеція вступає в НАТО - протокол прийняли всі країни-члени Альянсу

Укрінформ
Усі країни-члени НАТО прийняли протокол про вступ Швеції до Альянсу. Він набуває чинності у четвер, 7 березня.

Про це повідомляється в офіційному акаунті прем'єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона у соцмережі Х, передає Укрінформ.

«Генеральний секретар НАТО Столтенберг щойно повідомив мені, що всі країни-члени Альянсу прийняли наш протокол про вступ і запросили Швецію приєднатися до Північноатлантичного договору. Незабаром Швеція стане 32-м членом НАТО», — повідомив він.

Також відповідний протокол про вступ Швеції до НАТО, який набуває чинності 7 березня, опублікував Державний департамент США. В ньому від імені держсекретаря США зазначається, що були виконані всі умови для набуття Швецією членства у НАТО.

Варто зазначити, що Державний департамент США є депозитарієм договору про заснування НАТО та відповідає за реєстрацію усіх документів, пов’язаних з Північноатлантичним договором.

За даними ЗМІ, Швеція має передати ратифікаційні документи, що офіційно завершить процедуру вступу, близько 18:15 за київським часом.

Читайте також: Фінляндія і після вступу до НАТО зміцнює обороноздатність - посол України

Як повідомляв Укрінформ, Швеція подала заявку на членство в НАТО у 2022 році після вторгнення Росії в Україну, і більшість членів Альянсу швидко ратифікували її заявку. Однак довгий час вступ Швеції до НАТО блокували Туреччина та Угорщина.

Президент Угорщини Тамаш Шуйок підписав 5 березня протокол про вступ Швеції до військового альянсу НАТО, усунувши останню перешкоду перед історичним кроком скандинавської країни, яка зберігала нейтралітет протягом двох світових воєн і «холодної» війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-