Сутичка в морі: Китай заблокував кораблі Філіппін і застосував водомети

Сутичка в морі: Китай заблокував кораблі Філіппін і застосував водомети

Відео
Укрінформ
Під час чергового протистояння в спірному районі Південнокитайського моря у вівторок зіткнулися кораблі берегової охорони Китаю та Філіппін, в результаті чого отримали поранення чотири філіппінські моряки.

Про це з посиланням на філіппінську владу повідомляє АР, передає Укрінформ.

Китайські кораблі та супроводжуючі їх судна заблокували берегову охорону Філіппін і судна постачання біля Другої мілини Томаса в Південнокитайському морі, яка перебуває під контролем Маніли, проте на яку претендує Пекін і поводиться дедалі агресивніше.

Коли філіппінські судна спробували вийти з заблокованої ділянки, китайські кораблі виконали небезпечні маневри, через що сталося два незначних зіткнення китайських кораблів та двох філіппінських суден. Останні отримали незначні ушкодження, проте змогли продовжити рух.

Читайте також: Філіппіни обіцяють дати відсіч Китаю, якщо їх морські інтереси ігноруватимуть

Через годину ситуація повторилася. Корабель берегової охорони Китаю спочатку заблокував, а потім пішов на зіткнення з катером постачання Філіппін, який супроводжувала берегова охорона країни.

Коли цей катер, укомплектований військовослужбовцями ВМС Філіппін, зманеврувавши ухилився від зіткнення і намагався продовжити рух, китайці направили на нього водомети й вода під великим тиском розбила його лобове скло, осколками поранивши щонайменше чотирьох філіппінських моряків.

Читайте також: Філіппіни відправили військовий корабель у Південно-Китайське море для «захисту інтересів»

В уряді Філіппін звинуватили китайські кораблі в черговій спробі незаконного перешкоджання звичайній місії поповнення та ротації.

«Останні неспровоковані акти примусу та небезпечні маневри Китаю проти філіппінських кораблів, які прямували для доставки припасів і заміни військ на контрольовану Філіппінами мілину, піддали ризику життя наших людей і завдали травм філіппінцям», – йдеться в повідомленні спеціальної урядової комісії.

Філіппіни, щоб захиститися від загрози з боку Китаю, утримують невеликий контингент морської піхоти та ВМС на борту перетвореного на передовий форпост військового корабля Sierra Madre, затопленого на мілководді Другої мілини Томаса в 1999 році.

Проте від минулого року цей корабель став «гарячою точкою» у спірних водах і кожна місія філіппінців із поповнення припасів та заміни персоналу на ньому перетворюється в дедалі жорсткіше протистояння з китайськими кораблями.

Берегова охорона Китаю, коментуючи інцидент, традиційно заявила, що вона вжила заходів контролю згідно з китайським законодавством проти філіппінських кораблів, які незаконно вторглись у води КНР.

Китайська сторона заявила, що саме філіппінське судно навмисно протаранило корабель берегової охорони Китаю, спричинивши незначні подряпини на його борту.

Очікується, що тривалі територіальні суперечки в Південнокитайському морі та зростаюча агресивність китайських кораблів будуть обговорюватися в середу на саміті лідерів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) та їх австралійського колеги в Мельбурні.

Як повідомляв Укрінформ, президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший заявив, що його країна співпрацюватиме з Китаєм для врегулювання питань спірних ділянок Південнокитайського моря, але даватиме відсіч, якщо її суверенітет і морські права ігноруватимуться.

Фото: Philippine Coast Guard

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-