США засуджують фіктивні парламентські та місцеві вибори у Білорусі - Держдеп

США засуджують фіктивні парламентські та місцеві вибори у Білорусі - Держдеп

Укрінформ
Сполучені Штати засуджують фіктивні парламентські та місцеві вибори режиму Олександра Лукашенка, які завершилися в неділю у Білорусі.

Про це йдеться у заяві речника Державного департаменту США Метью Міллера, передає Укрінформ.

«Вибори пройшли в атмосфері страху, в якій жодні виборчі процеси не можуть бути названі демократичними», - наголошується у заяві.

Міллер нагадав, що режим Лукашенка, як і раніше, тримає за ґратами понад 1400 політичних в'язнів, а всіх незалежних політичних діячів було або затримано, або вислано.

«Усім незалежним політичним партіям було відмовлено у реєстрації. Білоруси, які перебувають за кордоном, могли голосувати лише у разі повернення до Мінська, де на них, швидше за все, чекали б репресії. Ці зловживання фактично заморозили справжню політичну діяльність та політичний дискурс у Білорусі», – зазначається у заяві.

Читайте також: У Білорусі проходять парламентські та місцеві вибори - перші після протестів 2020 року

До того ж режим Лукашенка не дозволив Організації з безпеки і співробітництва в Європі здійснити спостереження за виборами, «що ще більше обмежило прозорість, необхідну для проведення вільних та справедливих виборів».

«Сполучені Штати визнають силу, стійкість та мужність громадянського суспільства та демократичного руху Білорусі. США знову закликають режим Лукашенка припинити репресії, звільнити всіх політичних в'язнів та розпочати діалог зі своїми політичними опонентами. Білоруський народ заслуговує на краще», – наголошується в документі.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі 25 лютого проходили парламентські й місцеві вибори - перші після масових протестів 2020 року.

Видання «Зеркало» написало, що голосування вже завершилося. Загалом у Білорусі працювало 5411 дільниць для голосування. Інформація про підсумкову явку поки що не публікувалася. Станом на 18:00, за твердженнями ЦВК Білорусі, вона нібито становила 70,29%. Попередні підсумки виборів депутатів у єдиний день голосування ЦВК Білорусі озвучить 26 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-