Нетаньягу представив післявоєнний план управління сектором Гази

Нетаньягу представив післявоєнний план управління сектором Гази

Укрінформ
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу ввечері у четвер представив документ про принципи управління сектором Гази після завершення війни із ХАМАСом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Times of Israel.

Документ являє собою перелік принципів, які Нетаньягу оголошував з початку протистояння між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС у жовтні, однак це вперше, коли вони були представлені офіційно, йдеться у матеріалі.

У документі Нетаньягу немає конкретної згадки про Палестинську автономію та не виключається її участь у післявоєнному управлінні Газою. Там вказано, що цивільними справами у секторі будуть керувати «місцеві чиновники», які мають «адміністративний досвід» і не пов’язані із країнами або організаціями, які підтримують тероризм.

Там також зазначено, що Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) у середньостроковій перспективі отримає силовий контроль над Газою, і що на кордоні Ізраїлю буде створена буферна зона. Однак ця ідея суперечить принципам адміністрації США, які є союзником Ізраїлю. Окрім цього, Ізраїль закриє південний кордон сектора Гази для попередження терористичної діяльності.

Читайте також: Звільнити ізраїльських заручників можна за допомогою військових дій і жорстких переговорів - Нетаньягу

План Нетаньягу передбачає «повну демілітаризацію Гази» задля забезпечення громадського порядку, тоді як усі релігійні, освітні установи та установи соцзабезпечення в анклаві мають бути «дерадикалізованими».

На додачу до цього, Нетаньягу наполягає на закритті Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (UNRWA) у Газі та подальшій заміні агентства «більш відповідальними організаціями з надання допомоги».

Читайте також: Ситуація у Газі: Міжнародний суд ООН не знайшов підстав для нових заходів щодо Ізраїлю

Уранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики прорвалися до країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Внаслідок атак ХАМАС по Ізраїлю від суботи постраждали вже 2 806 осіб, ще понад 900 ізраїльтян загинули.

Ізраїль офіційно оголосив стан війни та мобілізував 300 тис. резервістів для відповіді на терористичну атаку і вторгнення ХАМАС.

Фото: Yonatan Sindel/Flash90

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-