ЄС висловив підтримку демократії та прав людини в Білорусі

ЄС висловив підтримку демократії та прав людини в Білорусі

Укрінформ
Учасники засідання Ради міністрів із закордонних справ, зустріч яких відбувається у Брюсселі, висловили непохитну підтримку демократії та борцям за дотримання прав людини в Білорусі.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у висновках Ради міністрів ЄС, оприлюднених на сайті Європейської ради. 

«Рада ЄС сьогодні ухвалила висновки, які підтверджують непохитну підтримку народу Білорусі у його прагненні до вільної, демократичної, суверенної та незалежної Білорусі як частини мирної та заможної Європи… Рада висловила глибоке занепокоєння погіршенням ситуації з дотриманням прав людини в Білорусі. Вона рішуче засудила кампанії переслідування та залякування проти всіх сегментів білоруського суспільства, безпрецедентний рівень репресій та заборону демократичної участі, що підриває потенціальні прозорість та легітимність парламентських та місцевих виборів, які мають відбутися 25 лютого 2024 року», - йдеться у документі. 

Читайте також: Режим Лукашенка від початку російської агресії був її співучасником - Столтенберг

Європейські міністри висловили також глибоке занепокоєння діями режиму Лукашенка, що підривають національну ідентичність Білорусі, та підтвердили свої зобов’язання з підтримки та розвитку білоруської мови й культури. 

«Рада ЄС рішуче засудила підтримку, яку білоруський режим надає у веденні російської агресивної війни проти України, та закликає Білорусь утримуватися від таких дій і виконувати власні міжнародні зобов’язання. Рада також засуджує гібридні атаки режиму на зовнішні кордони ЄС, включаючи використання для цього мігрантів. ЄС запровадив цілеспрямовані санкції проти режиму Лукашенка і готовий застосувати подальші обмежувальні та цільові заходи, в міру того, як білоруська влада продовжує ці дії», - йдеться у документі. 

Європейські міністри підкреслили потужну підтримку ЄС громадянського суспільства в Білорусі, привітали заснування Консультативної групи ЄС із демократичними силами Білорусі. Вони підтвердили зобов’язання ЄС надати 3 мільярди євро для майбутньої демократичної Білорусі, в рамках широкого плану економічної підтримки для посилення стійкості, впровадження демократичних реформ, для створення нових робочих місць та для підвищення життєвих стандартів для людей. 

«Майбутня демократична Білорусь має місце в європейській родині», - наголошується у підсумковому документі. 

Читайте також: Лукашенко дозволив військовим застосовувати зброю проти цивільних

«Білорусь залишається високо в порядку денному ЄС. Ми заперечуємо безпідставні порушення прав людини з боку режиму Лукашенка, а також безпрецедентний рівень репресій перед майбутніми виборами. Тих, хто винен у цьому, буде притягнуто до відповідальності. Ми продовжуємо бути солідарними з народом Білорусі та зберігаємо рішучість мобілізувати всі інструменти для підтримки його запиту на мир і демократію», - наголосив з цього приводу високий представник ЄС Жозеп Боррель. 

Як повідомляв Укрінформ, у січні, напередодні виборів, по всій Білорусі відбулися масові обшуки та затримання серед колишніх політв'язнів та родичів осіб, засуджених за політичними статтями. Відомо щонайменше про 73 такі випадки. У деяких випадках людей затримували цілими сім'ями. У постановах КДБ фігурують статті за "фінансування екстремістської діяльності" та за "участь в екстремістських формуваннях".

Режим Лукашенка не допустив спостерігачів ОБСЄ для спостереження за так званими виборами в Палату представників та місцеві ради, що заплановані на 25 лютого 2024 року.

Фото з сайту opinion.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-