У Сенаті США розкритикували Ліндсі Грема за відмову підтримати пакет для України

У Сенаті США розкритикували Ліндсі Грема за відмову підтримати пакет для України

Укрінформ
Впливові сенатори-республіканці й демократи, які роками працювали із сенатором Ліндсі Гремом, відкрито обурилися його рішенням піти проти пакета із зовнішньою допомогою на $95 мільярдів та приєднатися до ізоляціоністської позиції Трампа.

Про це пише в понеділок The Hill, передає Укрінформ.

«Архітектори законопроєкту вважали, що підтримка Грема стане вирішальною для того, щоби змусити більшість сенаторів-республіканців проголосувати за нього та створити максимальний тиск на спікера Майка Джонсона, щоби той виніс це питання в Палату представників», - зазначається в публікації.

Через те, що Грем проголосував «проти», законопроєкт не досяг потрібної мети навіть із підтримкою 22 голосів Республіканської партії, і це зменшує ймовірність, що він буде прийнятий нижньою палатою, зауважує видання. Тепер сенатори, які покладалися на Грема, відчувають, що він зрадив їх, особливо після того, як минулого року він гостро критикував бюджетну угоду, яка не включає «жодного пенні» для війни в Україні.

Один із сенаторів, який брав участь у розробці та просуванні законопроєкту, сказав, що Грем мав бути тим, хто подвоїв би підтримку ініціативи в республіканському таборі. Законодавець пояснив це так, що Грем мав принести додаткові десять голосів від Республіканської партії. Однак він несподівано відмовився від підтримки пакета з допомогою Україні після того, як Трамп виступив в опозиції до цієї ініціативи.

Дехто із сенаторів, чиї імена не називаються, заявив, що Грем відверто намагається заслужити прихильність експрезидента Трампа, який минулого тижня закликав сенаторів провалити пакет, щоби позбавити президента Байдена політичної перемоги. За словами іншого законодавця, Грема затягнуло в орбіту Трампа, «і він настільки ревно дбає про власне самозбереження в Південній Кароліні, що буквально штовхнув би свою матір під потяг, щоби отримати те, що йому потрібно».

Читайте також: США можуть надати Україні далекобійні ATACMS, якщо Конгрес схвалить новий пакет допомоги - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, минулого вівторка Сенат США підтримав законопроєкт H.R.815, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у розмірі $95 мільярдів. Більше $60 мільярдів із цієї суми призначається для підтримки Києва. Тим часом, спікер Палати представників Майк Джонсон, який вважається лояльним до позиції Дональда Трампа, відмовився просувати далі цей документ та відправив нижню палату на двотижневі канікули.

Сенатор Ліндсі Грем раніше був відомий своєю активною підтримкою України. У січні минулого року він відвідав Київ разом з іншими колегами-законодавцями. Грем є старшим членом Юридичного комітету. Крім того, він входить до складу комітетів з питань асигнувань, бюджету, навколишнього середовища та громадських робіт Сенату США.

Фото: ЕPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-