Європейці мають менше покладатись на США у питаннях безпеки - Бербок

Європейці мають менше покладатись на США у питаннях безпеки - Бербок

Укрінформ
Європейці мають почати більше дбати про власну безпеку, не покладаючись на США.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок напередодні 60-ї Мюнхенської конференції з безпеки, передає Укрінформ.

«Два роки російської загарбницької війни дають зрозуміти: ми переживаємо не просто переломний момент, а кілька переломних моментів. У найближчі кілька років буде йтися не лише про те, щоби військово підтримати Україну. Ми, європейці, повинні бути в змозі краще захищати себе», - заявила глава МЗС.

За її словами, європейці нарешті потребують союз безпеки та оборони, який зміцнить європейську опору НАТО – відповідно до економічного розміру континенту та незалежно від того, хто керує в США. Для цього національні військові можливості країн-членів ЄС повинні бути не тільки справді сумісними один з одним у реальності, але також має існувати спільні європейські стратегічні закупівлі, розвиток і промислова співпраця, в які кожен застосовує свої власні національні переваги. Для Німеччини, наприклад, це може бути ноу-хау в ППО або в збройні сили.

За словами дипломатки, внески в оборону треба буде й надалі збільшувати, а інвестиції в генераційний проєкт Європейського союзу безпеки та оборони не можуть залежати від однорічних бюджетів і боргового гальма.

Читайте також: Президент Румунії скликає Радбез для обговорення безпекової ситуації через війну в Україні

«Безпека має свою ціну. І вона потребує надійності», - підкреслила Бербок.

Глави міністерств закордонних справ і оборони, а також низькі інших міністерств Німеччини візьмуть участь у 60-й Мюнхенській безпековій конференції, так само як канцлер ФРН Олаф Шольц.

Конференція проходитиме 16-18 лютого.

Як повідомляв Укрінформ, завтра Президент Франції Емманюель Макрон та Президент України Володимир Зеленський підпишуть угоду про безпеку між двома країнами. Таким чином, Франція стане першою країною Євросоюзу, що підпише двосторонній безпековий договір з Україною. 

Фото: Photothek

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-